21 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΣΠΙΘΑ" Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

Η ΣΠΙΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ
                  
Ο μάχιμος αποστρατευμένος Μίκης και η Σπίθα της Ιστορίας

Ήρθε η στιγμή  που αναπόφευκτα θα συνέβαινε, εμείς, οι Σπίθες (μέλη της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών), τέκνα πνευματικά του Μίκη Θεοδωράκη να απογαλακτιστούμε από τη γονεϊκή αγκαλιά.
 Η Σπίθα ενηλικιώθηκε απότομα με την απόφαση του Μίκη για αποστράτευση, μια απόφαση που φυσικά την αποδεχόμαστε αλλά και δεν την πιστεύουμε. Με την έννοια ότι τα ιδανικά της Σπίθας και ο καημός του Μίκη για την ποθητή Εθνική Ανεξαρτησία θα τον έχουν σε συνεχή εγρήγορση παρά τη δίκαιη και κατανοητή απογοήτευσή του.

Εμείς οι Σπίθες –γιατί πιστεύω ότι εκφράζω εν πολλοίς τη γενική πεποίθηση που επικρατεί αυτή την ώρα στα μέλη της  Κίνησης- θα συνεχίσουμε. Θα πιάσουμε γερά το νήμα από εκεί που μας το παρέδωσε και θα παλέψουμε όπως παλεύαμε μέχρι τώρα. Με χίλιες δυο δυσκολίες, διαφωνίες, παγίδες, πισώπλατα χτυπήματα. Θα προσπαθήσουμε να συμπορευτούμε στο μέτρο του δυνατού, θα ανοίξουμε νέους  δρόμους…
 Ο σπόρος μπήκε βαθειά, πολύ βαθειά στο χώμα. Για να φυτρώσει γερό, δυνατό δέντρο, ν’ αντέξει τους αέρηδες  των καιρών που επελαύνουν.
«Πίστεψα με πάθος ότι είναι δυνατή επί τέλους η κατάκτηση της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας» γράφει ο  Μίκης. Αυτό το πάθος, μας το μετάγγισε και τώρα κυλάει στις φλέβες μας σαν πυρετός .  
Δεν υπάρχει τέλος για τη Σπίθα. Οι ιδέες δεν πεθαίνουν. Ιδιαίτερα όταν δίπλα σου νιώθεις το σίγουρο χέρι του ηγέτη να σε καθοδηγεί. Οι χάρτες απλώθηκαν, η πυξίδα δόθηκε, η αρχή του δρόμου χαράχτηκε από εκείνον. Σε μας τυχαίνει ο κλήρος να χαράξουμε τον υπόλοιπο, να ανοίξουμε πλατειές λεωφόρους προς την πολυπόθητη Εθνική Ανεξαρτησία. Ο αγώνας δεν σταματάει τώρα. Όπως δεν σταμάτησε και σε άλλους, άγριους καιρούς.

Γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης:  …όταν ο Λαός φορτώνεται με ιστορικές ευθύνες και κατά κάποιον τρόπο είναι «άγραφο χαρτί», περιμένει ένα χέρι να γράψει επάνω μια λέξη. Στα 1821 η λέξη ήταν «Ελευθερία». Στα 1843, «Σύνταγμα». Στα 1912 «Εδαφική ολοκλήρωση». Στα 1940 «Αντίσταση». Στα 1973 «Δημοκρατία». Στα 2012 (ακόμα και σήμερα) η λέξη που περιμένει είναι «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ»… 

Στοίχημα δυνατό και δύσκολο…

Ιωάννα Κολοβού 
μια απλή Σπιθίστρια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου