22 Ιουνίου 2010

ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS - ΟΣΕ κλπ

22/6/2010

Ένα μικρό, χαρακτηριστικό απόσπασμα από την συνεδρίαση της Διακομματικής Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS στο σύνολό της.
Η επιστολή εστάλη στους Ακομμάτιστους από τον βουλευτή Καμμένο Πάνο


.....
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, λοιπόν, προχωρήστε το.
Επίσης -και εδώ θέλω να γίνει σαφές- εμείς δίνουμε και είναι σαφές ότι δίνουμε την προτεραιότητά μας στα πολιτικά πρόσωπα, με την έννοια των Υπουργών και Υφυπουργών που είχαν τις σχετικές αρμοδιότητες.
Η Siemens καλά γνωρίζει ποιος, πότε, πόσα, πώς και γιατί. Σε αυτά τα ερωτήματα, με ονοματεπώνυμο παρακαλώ, θέλουμε απάντηση και ας σταματήσουν τα λουλούδια, τα καλάθια και δεν ξέρω ποια άλλα, με τα οποία μας κοροϊδεύει. Βεβαίως, εμείς δεν θα αφήσουμε τίποτε και είχε δίκιο ο κ. Καμμένος, γιατί μπαίνουμε σε σουίτες, γιατί μπαίνουμε σε ταξίδια, γιατί μπαίνουμε σε μύρια όσα. Και συνεκτιμώνται όλα. Όμως, όταν το «μαύρο χρήμα» γνωρίζετε καλά ότι συνδέεται με τα δείπνα -έμπαιναν, τα έπαιρναν και έφευγαν- ότι συνδέεται με σακούλες, ότι συνδέεται με βαλίτσες, ε, μη μας κοροϊδεύουν, λοιπόν, ούτε οι από εδώ ούτε οι από εκεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σας επιτρέπω. Εγώ έλεγα να το κλείσω, αλλά φοβάμαι ότι το άνοιξα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπατε τώρα. Χθες είπαμε -και θα το επαναφέρω- ότι υπάρχει πολύ συγκεκριμένος, ασφαλής και νομικά βάσιμος τρόπος χειρισμού του συγκεκριμένου ζητήματος και θα μου επιτρέψετε να πάρω την πρωτοβουλία να σας φέρω αύριο το κείμενο αυτής της Σύμβασης που είχε υιοθετήσει στις 31 Οκτωβρίου του 2003 η Ολομέλεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το έχω υπόψη μου και με μεγάλη χαρά θα δεχθώ την πρότασή σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εδώ υπάρχει έδαφος για κοινή έρευνα των κρατών…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Παρακαλώ να επιμείνετε. Το είπατε και προχθές. Έχω την εικόνα της απόφασης. Συμφωνώ.
Παρακαλώ, κύριε Τζαβάρα, πάρτε πρωτοβουλία και για το ενιαίο της απόφασης με τους συναδέλφους. Συνεννοηθείτε με την κυρία Τσόνογλου, παρακαλώ, με τον κ. Παφίλη, με τον κ. Παπαδημούλη και με τον κ. Αϊβαλιώτη.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εδώ με τον κ. Μακρυπίδη έχουμε φτιάξει έναν κατάλογο με εξακόσιους λογαριασμούς. Αυτόν έπρεπε να τον έχουμε στείλει στο ΣΔΟΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό το στείλαμε στον Γκρόζο και φαίνεται ότι εκεί είναι η μαύρη τρύπα. Ό,τι πάει εκεί εξαφανίζεται.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ είναι οι μίζες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τι προτείνετε; Να πάει στο ΣΔΟΕ;

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και θα πρέπει να συμπληρώσουμε και με τους καινούργιους λογαριασμούς που μας ήρθαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βέβαια γιατί έχω βρει ελλείψεις στον κατάλογο.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον έχουμε έτοιμο με τον κ. Μακρυπίδη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να συμπληρωθεί ο κατάλογος. Όχι μόνο οι δυο σας.


Από ότι φαίνεται στην επιτροπή καταφθάνουν συνεχώς καινούργιοι λογαριασμοί που εμπλουτίζουν τον κατάλογο των χρηματισμένων πολιτικών και των πέριξ αυτών και των διαγωνισμών εμπλεκομένων.
Μία μικρή ματιά στο πρακτικό της 16/6/2010 που μας εστάλη από την επιτροπή, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα αργήσει τόσο πολύ η διαδικασία και γίνεται τόσο περίπλοκη που στο τέλος θα καταλήξουν σε διάφορους συμβιβασμούς και συμφωνίες. Όπως γίνεται άλλωστε σε αυτές τις περιπτώσεις.
Και κάτι ακόμη. Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να κάνει εις βάθος έρευνα θα έπρεπε να ορίσει επιτροπή δικαστικών και εισαγγελέων, τη αρωγή βουλευτών, και να ξεδιαλύνει την υπόθεση με συνοπτικές διαδικασίες.
Είναι βέβαια κοινό μυστικό ότι το λάδωμα και η δωροδοκία αγγίζει και τα ΚΟΜΜΑΤΑ. Πόσο ψηλά λοιπόν θα φθάσει το ξεσκαρτάρισμα; Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βαλτώσει η όλη υπόθεση και αν είναι κάποιος να την πληρώσει, θα είναι τα μικρότερα γρανάζια του τροχού.
Δυστυχώς με το παρόν πολιτικό σύστημα και κατεστημένο δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και ποτέ .



2 σχόλια:

  1. Απίθανα πράγματα, όπως καταγγέλλεται, συνέβησαν επί ΝΔ στον σιδηροδρομικό σταθμό στης Θεσσαλονίκης, όπου ανεγέρθηκε κτίριο συνολικής δαπάνης 1 εκ. , προκειμένου να στεγαστούν υπηρεσίες του οργανισμού διάσπαρτες στην πόλη που πλήρωναν ενοίκια σε ιδιώτες και μόλις το νεόδμητο κτίριο παραδόθηκε, κατεδαφίστηκε (!) για να δημιουργηθεί εμπορικό κέντρο, το οποίο εκμεταλλεύονται ιδιώτες. Μάλιστα με τα σημερινά ενοίκια που εισπράττονται, για να καλυφτεί το κόστος του κτιρίου το οποίο κατεδαφίστηκε, θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ ο ΟΣΕ συνεχίζει να πληρώνει υψηλά ενοίκια.
    Το 2003 αποφασίστηκε από τη διοίκηση του ΟΣΕ η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών διοίκησής του. Μόλις παραδόθηκε το κτίριο, κατεδαφίστηκε, αφού τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο μετατροπής του σε εμπορικό κέντρο με ευθύνη της ΓΑΙΟΣΕ.
    Η τελευταία νοίκιασε τον χώρο προς 17.200 χιλιάδες ευρώ τον μήνα σε υπό σύσταση ιδιωτική εταιρεία ΕΠΕ με το δικαίωμα της υπενοικίασης. Παράλληλα έγιναν επιπλέον πολλές πολεοδομικές παραβάσεις με τη συνενοχή, όπως προκύπτει, του ΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ. Ο αρχικός χώρος των 1.170 τ.μ. αυξήθηκε σε 1300 έως 1800 τ.μ. Επίσης το μίσθωμα των 17.200 ευρώ μηνιαίως για τα δύο πρώτα χρόνια μειώθηκε από φέτος σε 8.100 ευρώ μηνιαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το 2003 το Υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το την τότε Διοίκηση του ΟΣΕ αποφάσισαν για το περιορισμό των δαπανών του ΟΣΕ να μεταστεγασθούν όλες οι υπηρεσίες τους στη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένου και των θυγατρικών τους εταιριών στον ΕΣΣΘ(Επιβατικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης).

    Για το σκοπό αυτό εκπονήθηκε μελέτη για τη διασκευή, ανακαίνιση και διαμόρφωση των χώρων του Σταθμού και κυρίως της Δυτικής πτέρυγας αυτών. Το όλο έργο που κόστισε πλέον του 1.000.000 €
    Πριν όμως γίνει η οριστική παραλαβή του έργου η Διοίκηση τις ΓΑΙΑΟΣΕ (θυγατρική του ΟΣΕ) με την συγκατάθεση του ΟΣΕ προκήρυξε διαγωνισμό μίσθωσης του ίδιου χώρου που διαμορφώθηκε για την μετεγκατάσταση των Υπηρεσιών του ΟΣΕ και ενώ είχε μεταφερθεί προσωπικό στα καινούργια γραφεία.

    Ακολούθησαν δύο διαγωνισμοί που κηρύχθηκαν άγονοι γιατί οι όροι τους ήταν εξωπραγματικοί και εντελώς ασαφές και έτσι κανένας επιχειρηματίας δεν πήρε μέρος.

    Τελικά ο χώρος (1250 τ.μ.) μισθώθηκε το Σεπτέμβριο του 2007 σε μία νεοσύστατη ΕΠΕ με απευθείας διαπραγμάτευση και με όρους που δεν είχαν καμία σχέση με τους όρους των διαγωνισμών και μηνιαίο μίσθωμα για τα πρώτα δύο χρόνια 8.100€. Ο ΟΣΕ και οι θυγατρικές εταιρίες στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα και πληρώνουν υπέρογκα μισθώματα. Το Σεπτέμβριο του 2008, ο ΟΣΕ έκανε ΄΄έξωση΄΄ του προσωπικού του, τα γραφεία του κατεδαφίσθηκαν και το 1.000.000 € μετατράπηκε σε μπάζα.

    Στο ισόγειο και μέσα στο Σταθμό (ανατολική πλευρά) εκτός από το παραδοσιακό καφεστιατόριο και το ζαχαροπλαστείο, λειτουργούσε και το περίπτερο εμβαδού 30 τ.μ. περίπου σε μηνιαίο μίσθωμα 7.000 € περίπου, το οποίο το Δεκέμβριο του 2009 έκλεισε λόγω του σκληρού ανταγωνισμού ομοειδών καταστημάτων που άνοιξαν στην Δυτική πλευρά η οποία κυριολεκτικά μετατράπηκε σε φαγάδικα τύπου ΄΄Λαδάδικα΄΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή