09/06/2010
- Το νόμισμα της πολυπολιτισμικότητας είναι πολύ ακριβό και η ανεκτική Σουηδική κοινωνία μόλις άρχισε να το γνωρίζει
- Μεγάλος ο κίνδυνος επέκτασης των αναταραχών εάν συνεχιστούν τα επεισόδια δηλώνει η αστυνομία
"Έβαλαν φωτιά σε ένα σχολικό κτίριο(...) Προσπάθησαν να κάψουν το αστυνομικό τμήμα καθώς και άλλα κτίρια και αυτοκίνητα, όμως κυρίως πέταξαν πέτρες και τούβλα κατά της αστυνομίας και των πυροσβεστών", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Ματς Έρικσον, εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της δυτικής Στοκχόλμης, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Τρεις σουηδοί υπουργοί, ανάμεσά τους και η υπουργός Ενσωμάτωσης Νιάμκο Σαμπούνι, μετέβησαν στο προάστιο. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ έκανε έκκληση να σταματήσουν γρήγορα οι ταραχές. "Οι συνέπειες κινδυνεύουν να γίνουν πολύ σοβαρές και (αυτό) μπορεί να επηρεάσει τους κατοίκους του Ρίνκεμπι", δήλωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TT.
Οι ταραχές στο Ρίνκεμπι, ένα προάστιο που έχει μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες μεταναστών πρώτης ή δεύτερης γενιάς, ξέσπασαν τη Δευτέρα το βράδυ. "Όλα ξεκίνησαν επειδή απαγορεύτηκε η είσοδος σε μία σχολική γιορτή σε μία ομάδα νεαρών. Οργίστηκαν και άρχισαν να πετούν πέτρες στα παράθυρα του σχολείου", δήλωσε ο Έρικσον.
Οι νεαροί, περίπου εκατό, σύμφωνα με την αστυνομία, επιτέθηκαν ακολούθως στο αστυνομικό τμήμα και του έσπασαν τα παράθυρα, ενώ έβαλαν φωτιά και σε ένα αυτοκίνητο. Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι χθες Τρίτη.
Όμως, χθες βράδυ "μπορώ να πω ότι η κατάσταση χειροτέρεψε", δήλωσε ο Έρικσον αφού οι νεαροί έβαλαν φωτιά σε ένα σχολικό κτίριο και σε τέσσερα ή πέντε αυτοκίνητα.
"Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή κατάσταση που πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν, διαφορετικά μπορεί να συνεχίσει να χειροτερεύει", υπογράμμισε ο Έρικσον.
Λιγότερο ειρηνική η Ελλάδα λόγω της κρίσης
Λιγότερο ειρηνικό κάνει τον πλανήτη η οικονομική κρίση, αυξάνοντας το έγκλημα και τις κοινωνικές αναταραχές, δείχνει ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης για το 2010.
Αν και το ρίσκο του πολέμου μειώνεται, εντούτοις, το κόστος της βίας για την παγκόσμια οικονομία υπολογίζεται στα 7 τρισ. δολάρια ετησίως. Έτσι, η κατά 25% μείωση της βίας σε όλο τον κόσμο θα εξοικονομούσε 1,7 τρισ. δολάρια κάθε χρόνο, αρκετά για να αποπληρωθεί το χρέος της Ελλάδας, να χρηματοδοτηθεί η επίτευξη των στόχων ανάπτυξης του ΟΗΕ για τη χιλιετία και να καλυφθεί το κόστος για τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει η ΕΕ έως το 2020.
Η έρευνα, που πραγματοποιείται από το Institute for Economics and Peace με στοιχεία του Economist Intelligence Unit, δείχνει την επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας κατά τέσσερις θέσεις στη συνολική λίστα των πιο ειρηνικών χωρών, λόγω της πολιτικής αστάθειας και της αύξησης του αριθμού των βίαιων διαδηλώσεων που προκαλεί η οικονομική κρίση.
Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 62η θέση της παγκόσμιας λίστας, χαμηλότερα από τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβύη και τη Βοσνία. Ανάμεσα στις χώρες της Δ. Ευρώπης, η Ελλάδα είναι προτελευταία, με την Κύπρο στην τελευταία θέση. Η έρευνα αποδίδει τις χαμηλές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου στο μεγάλο αριθμό των όπλων ανά κάτοικο του πληθυσμού.
Η Νέα Ζηλανδία χαρακτηρίζεται ως η πιο ειρηνική χώρα του κόσμου και ακολουθούν η Ισλανδία (όπου η οικονομική κρίση δεν δείχνει να αλλάζει τις κοινωνικές συνθήκες) και η Ιαπωνία.
ΠΗΓΗ:
http://kostasxan.blogspot.com/2010/06/blog-post_2401.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου