25 Ιουνίου 2013

Εορτασμός του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα με φωτιές και παραδοσιακή μουσική στην Ακαδημία του Πλάτωνος

Παρότι το όλο τελετουργικό είχε οργανωθεί ή .... αυτοοργανωθεί (έχουν κάποιο περίεργο σύμπλεγμα με την λέξη οργάνωση...) από ανθρώπους, που ως επί το πλείστον, ακούν πατρίδα-έθνος-παράδοση και βγάζουν σπυράκια, η όλη προσπάθεια θεωρώ ότι ήταν άξια συγχαρητηρίων!

Οι Έλληνες κάτοικοι της περιοχής, αγκάλιασαν αυτήν την προσπάθεια για δεύτερη χρονιά και μαζί με αυτούς, Έλληνες από τις πέριξ περιοχές της Αθήνας, προσήλθαν για να διασκεδάσουν, να θυμηθούν και να μάθουν, τις πανάρχαιες διονυσιακές εορτές της φυλής μας.
Ένα από τα ευχάριστα της χθεσινής εκδηλώσεως είναι, ότι η παρουσία λαθρομεταναστών ήταν απειροελάχιστη!
Νταούλια λοιπόν και τσαμπούνα έδωσαν έναν εκστατικό ρυθμό στο δρώμενο, που ξεκίνησε κάνοντας και μία γύρα στις γειτονιές της περιοχής.



Παραδοσιακά Ελληνικά τραγούδια Θρακιώτικα - Μικρασιάτικα και άλλα ακούστηκαν και διασκέδασαν τους Έλληνες που είχαν προσέλθει.


Έλληνες πιασμένοι χέρι-χέρι σταυρωτά χόρεψαν γύρω από την φωτιά


Αυτό που περίμεναν όλοι ήταν να πηδήξουν πάνω από την φωτιά και να ξαναβιώσουμε παραδοσιακές εορτές που σχεδόν έχουν χαθεί.

 
 



Μακάρι αυτήν την προσπάθεια και άλλες τέτοιες εθνικές, από όπου κι αν προέρχονται, να τις αγκαλιάσουν ακόμη περισσότεροι Έλληνες.

ΠΗΓΗ: από μήνυμα που λάβαμε

ΣΧΟΛΙΟ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΩΝ
Πραγματικά, αν τα όσα καταμαρτυρεί ο αναγνώστης μας και οι φωτογραφίες που μας έστειλε, έγιναν έτσι, είμαστε ενθουσιασμένοι με την, περίεργη, στροφή που έχουν κάνει διάφορες ομάδες, που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε, αδιάφορους νεοχίπηδες, νεόπλουτους αριστεροφιλελεύθερους και λοιπούς λάτρεις της υποκουλτούρας, του ψευτοαναρχισμού και του εθνομηδενισμού.
Είχαμε κι εμείς προσέξει μία τέτοια προσέγγιση ή στροφή, προς το ελληνικότερον... και αυτή η εκδήλωση επιβεβαιώνει αυτήν την αίσθηση.
Σε αυτήν ακριβώς την περίσταση, οι στοίχοι του ποιητή ταιριάζουν απόλυτα:
"Η γη μας γη των άφθαρτων αερικών και ειδώλων,
πασίχαρος και υπέρτατος θεός μας είν' ο Απόλλων.
Η Αρχαία Ψυχή ζει μέσα μας αθέλητα κρυμμένη.
Ο Μέγας Παν δεν πέθανε, όχι. Ο Παν δεν πεθαίνει!"
Κωστής Παλαμάς

Τελικά αυτός ο μέγας εθνικιστής ποιητής και μύστης, αυτός ο φλογερός Έλλην, που στο μνήμα του προσκύνησε ακόμη και ο κατακτητής, επαληθεύεται για ακόμη μία φορά. Παρόλο τον πόλεμο που δέχεται το έθνος μας - η φυλή μας, η ψυχή ξυπνά και ζωντανεύει...

6 σχόλια:

  1. Δυστυχώς για εσάς και τις ιδέες σας, υπήρχαν και αρκετοί μετανάστες στη γιορτή του Κλήδονα. Δυσκολεύομαι βεβαίως να προσδιορίσω τον ακριβή αριθμό, διότι δεν έχω τη συνήθεια να εξετάζω τους ανθρώπους ολόγυρά μου βάσει του χρώματος ή της καταγωγής τους (όπως θέλω να πιστεύω και οι περισσότεροι από όσους βρεθήκαμε στην Ακαδημία Πλάτωνος εκείνο το βράδυ...). Κι ήταν ένα πραγματικά όμορφο βράδυ, διότι απουσίαζε τελείως κάθε ίχνος ρατσισμού, ξενοφοβίας, μισαλλοδοξίας κτλ.

    Τέλος, μια αυθεντική απορία: γιατί δηλώνετε ακομμάτιστοι; Κρίνοντας από όσα βλέπω εδώ έχετε επιλέξει ξεκάθαρα κόμμα. Ένα κόμμα φασιστικό και φιλο-ναζιστικό. Κι επομένως βαθιά ανθελληνικό. Αυτά τα ολίγα, κύριοι.

    Βασίλης Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τις φωτογραφίες και τα λεγόμενα του αναγνώστη μας εμείς έχουμε άλλη εντύπωση. Άλλωστε γιατί να δηλώσει με χαρά αυτήν του την διαπίστωση; Μήπως εσύ, βλέπεις παντού μετανάστες (από το γνωστό "είμαστε όλοι μετανάστες");

    Τώρα για το "ακομμάτιστοι". Δεν δηλώνουμε "ακομμάτιστοι" και "απολιτίκ". Ως εκ τούτου προβάλουμε θέσεις και απόψεις που επί το πλείστον είναι Πατριωτικές-Εθνικές-Εθνικιστικές, ανεξαρτήτου κόμματος. Και φυσικά το δηλώνουμε άμεσα...!
    Αυτές, οι θέσεις, περιλαμβάνουν κόμματα και ανθρώπους, όλου του τόξου. Από αριστερά έως δεξιά, αναρχικούς, μαρξιστές, φασίστες, κομμουνιστές,...
    Με το "ακομμάτιστοι" δηλώνουμε ξεκάθαρα, ότι δεν είμαστε δεκανίκι κανενός κόμματος, ούτε θα γίνουμε και ούτε είμαστε ή θα ενταχθούμε σε κανένα.
    Ίσως η Χ.Α. να λαμβάνει, σε σχέση με άλλα κόμματα, περισσότερες αναρτήσεις. Απολύτως δικαιολογημένα όμως, αφού ο όγκος των δραστηριοτήτων της και οι αντιδράσεις που προκαλεί είναι εξίσου μεγάλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για κάποιο λόγο θέλω να σας απαντήσω (τελείως) σοβαρά: δε ζούμε ακριβώς στην Ελλάδα. Ζούμε πρωτίστως σε έναν μικροσκοπικό πλανήτη σε μια γωνιά ενός αχανούς Σύμπαντος. Είμαστε η εξαίρεση της εξαίρεσης. Έμβια ύλη η οποία έχει αποκτήσει συνείδηση του εαυτού της... Κι όσοι ζούμε επάνω σε αυτόν τον πλανήτη καλό θα είναι να μάθουμε επιτέλους να ζούμε αρμονικά (και όχι να αλληλοεξοντονώμαστε) και να περάσουμε σε ένα ανώτερο επιπεδο - ως ανθρώπινα όντα. Όλα τα σύνορα είναι τεχνητά, όσο για τα έθνη-κράτη πρόκειται για πολύ πρόσφατες "κατασκευές". Ας μην κάνουμε το λάθος να τα θεωρούμε αιώνια ή υπερ-ιστορικά. Αν πάμε όλη τη διαδρομή πίσω δεν θα συναντήσουμε κανέναν πρωτο-Έλληνα ή πρωτο-Τούρκο ή πρώτο-Εγγλέζο, αλλά τους κοινούς παππούδες μας τους (ανθρωπο)πιθήκους. Δεν υπάρχει καμιά ελληνική (ή όποια άλλη) ουσία. Υπάρχει ο τόπος, η γλώσσα και η άνθρωποι που κατοικούν τον (όποιο) τόπο. Δεν υπάρχει κανένας "καθαρός" Έλληνας (δηλαδή απευθείας απόγονος του φανταστικού πρωτο-Έλληνα...). Οφείλουμε λοιπόν να προστατεύσουμε τον τόπο, τη γλώσσα και τους ανθρώπους που κατοικούν τον τόπο (όλους τους ανθρώπους). Οφείλουμε επίσης να μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να γιορτάζουμε την διαφορετικότητα και να μαθαίνουμε από αυτήν. Μόνο έτσι θα γίνουμε πιο πλούσιοι εσωτερικά, πιο δυνατοί. Ο δρόμος που προτείνετε εσείς είναι εκείνος της περιχαράκωσης, της μόνωσης, του φόβου, της ενδο-στρέφειας και της αποπομπής των "ξένων" στοιχείων. Αποζητάτε μια ανύπαρκτη "καθαρότητα", γιατί φοβάστε να αναγνωρίσετε το "ξένο" που ενυπάρχει εντός σας.

    Κι αν εν τέλει θέλετε σώνει και καλά να βρείτε τι συγκροτεί την περίφημη "ελληνικότητα" μην το ψάχνετε εκεί που δεν υπάρχει ίχνος αυτής (Χ.Α. και σία). Διαβάστε τους μεγάλους Έλληνες ποιητές ξεκινώντας από τον Σολωμό, διαβάστε Ελύτη, Σεφέρη, Καρούζο, τους μεγάλους πεζογράφους, διαβάστε π.χ. την τριλογία του Τσίρκα, διαβάστε επίσης Κώστα Παπαϊωάννου, Κώστα Αξελό, Παναγιώτη Κονδύλη, Γεράσιμο Λυκιαρδόπουλο, τις γνήσιες και σημαντικές φωνές που έβγαλε αυτός ο τόπος στα νεώτερα χρόνια.

    Τέλος: Ποιο είναι το όραμα της Χρ. Αυγής; Η Ελλάδα ως στρατόπεδο συγκέντρωσης; Ως θάλαμος αερίων; Ως "τέταρτο Ράιχ"; Η Χ.Α. μιλάει μόνο για θάνατο, δεν έχει κανένα όραμα. "Όραμά" της είναι ο θάνατος. Ο θάνατος της σκέψης, της γλώσσας, της Ελλάδας της ίδιας. Είναι ολέθριο να ταυτίζουμε την Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή, κατ' εμέ ό,τι πιο ανθελληνικό, θανατόφιλο και μίζερο έχει αναδείξει αυτός ο τόπος τα τελευταία χρόνια.

    Βασίλης Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για κάποιο λόγο οι αναγνώστες μας εκφράζονται ή προσπαθούν να εκφραστούν σοβαρά. Το θεωρούμε φυσιολογικό εδώ.

    Γιατί όμως θέλεις να μας πείσεις με τα "στοιχεία" σου ότι δεν υπάρχουν καθαροί Έλληνες; Δηλαδή αν σου αποδεικνύαμε ότι η έννοια τού έθνους είναι αρχαιότατη, θα το ξανασκεφτόσουν και θα γινόσουν εθνιστής; Και γιατί θα πρέπει δηλαδή κάτι να έρχεται από το αιώνιο παρελθόν για να το αποδεχθείς;

    Η ιδεολογία σου είναι συγκεκριμένη και είναι κατά των συνόρων και των εθνών. Ίσως θα ήταν καλλίτερα να μη υπάρχουν και φυλές. Αν αναζητάς αποδείξεις για το αντίθετο από αυτό που πιστεύεις, δεν χρειάζεται. Έχεις μία παγιωμένη άποψη που δεν χρειάζεται αποδεικτικό υπόβαθρο.

    Λες όμως, ότι έχουμε οι άνθρωποι κοινούς παππούδες κάποιους ανθρωποπιθήκους. Και γιατί σταματάς εκεί και δεν πάμε πιο παλιά, αφού όλα τα θηλαστικά έχουμε κοινούς προπαππούδες κάποια ερπετά. Και γιατί δεν πάμε πίσω-πίσω στον χρόνο και να μιλήσουμε για τους κοινούς προγόνους μας τα μαλάκια...;

    Εμείς όμως αισθανόμαστε υπερήφανοι που ξέρουμε ότι, τουλάχιστον, από τα Μυκηναϊκά χρόνια μέχρι σήμερα, είμαστε ο ίδιος λαός που κατοικεί σε αυτήν την γη. Έρευνες DNA, ανθρωπολογικές, λαογραφικές το έχουν αποδείξει. Γνωστά πράγματα πια που μπορεί να τα βρει κάποιος και στην ιστοσελίδα μας. Αλλά και πάλι, εσένα δεν πρέπει να σε ενδιαφέρει αφού ψάχνεις τους προγόνους σου στην αστρική σκόνη.

    Η πολυμορφία της φύσεως, εμάς μας ενθουσιάζει. Και βεβαίως σύνορα υπάρχουν (όχι κρατικά) αλλά φυσικά σύνορα που δημιουργούνται από τα βουνά, τα ποτάμια, τις θάλασσες και εν πολλοίς αποτελούν και τα σημερινά σύνορα πολλών κρατών. Και αυτά τα φυσικά σύνορα, μαζί με τις κλιματολογικές - περιβαλλοντικές συνθήκες, δημιούργησαν τις διαφορετικές φυλετικές ομάδες, όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα.
    Είναι φυσικό λοιπόν να υπάρχει διαφορετικότητα και πολυμορφία, στον πλανήτη μας. Ο ρατσισμός, ως η βαθύτερη φυσική ανάγκη για διαιώνιση της φυλής σου, δεν είναι μία ιδεολογία που την εμπνεύστηκαν κάποιοι. Είναι κάτι που οδηγεί η φύση τα πλάσματά της για να υπάρχει η βιοποικιλότητα.

    Εμείς νοιώθουμε αυτό το χρέος να διαφυλάξουμε την Ελληνική Ράτσα.
    Όπως έγραψε και ο Καζαντζάκης στην "Ασκητική" του:
    "Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις µέσα σου όλους τους πρόγονους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορµή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει."

    Όσο για την Χρυσή Αυγή σεβαστή η άποψή σου (και φυσικά η Ελλάδα έχει γίνει προ πολλού ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως και χωματερή της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Και όντως είναι απαράδεκτο να ταυτίζεται, το οποιοδήποτε κόμμα, με τον Πατριωτισμό, τον Εθνικισμό και φυσικά με την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα σταθώ μονάχα στη φράση: "Είναι φυσικό λοιπόν να υπάρχει διαφορετικότητα και πολυμορφία, στον πλανήτη μας. Ο ρατσισμός, ως η βαθύτερη φυσική ανάγκη για διαιώνιση της φυλής σου, δεν είναι μία ιδεολογία που την εμπνεύστηκαν κάποιοι. Είναι κάτι που οδηγεί η φύση τα πλάσματά της για να υπάρχει η βιοποικιλότητα.". Και θα αντιτάξω ότι αυτή η "θέση" στην ακρότατη απόληξή της φοβάμαι ότι οδηγεί σε ένα είδος φυλετικού ιμπεριαλισμού, αν όχι εξόντωσης κάθε άλλου "φύλου", που στερεί "ζωτικό χώρο" από το δικό "μας" υπερούσιο φύλο (όποιο κι αν είναι αυτό).

    Εγώ πιστεύω στην συνύπαρξη και όχι στην κατίσχυση (επί των πιο αδυνάμων πάντα - γιατί περί αυτού πρόκειται). Αν το ελληνικό έθνος θέλει να διαιωνίσει την ύπαρξή του, ο μόνος τρόπος είναι να δημιουργήσει σημαντικό σύγχρονο πολιτισμό, καθώς και μια νέα ελληνική ιδέα (όπως λέει και ο Αντώνης Ζέρβας). Κι αυτή η νέα ελληνική ιδέα θα πρέπει να είναι σε θέση να ενσωματώνει την διαφορετικότητα και όχι να στοχεύει στην περιχαράκωση και την απομόνωση.

    Κατά τ' άλλα νομίζετε ότι η πλειοψηφία των "λαθρο"-μεταναστατών, όπως τους χαρακτηρίζετε, θέλουν να βρίσκονται εδώ, στην Ελλάδα - ειδικά σήμερα; Να περνάνε τα μύρια όσα με κίνδυνο της ζωής τους κι έπειτα να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης και εξευτελισμού;

    Συμφωνώ ότι διαφωνούμε και πως συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει. Επειδή ωστόσο αυτός ο μικρός διάλογος έγινε πολιτισμένα -κάτι που ομολογώ ότι δεν περίμενα να συμβεί όταν αποφάσισα να σχολιάσω εδώ-, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία.

    Βασίλης Ν.
    Βασίλης Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και όμως. Η Χρυσή Αυγή άνοιξε και εδώ το δρόμο. Δε θυμάστε ότι το περασμένο καλοκαίρι διοργάνωσε γιορτές στις γειτονιές της Αθήνας για τον Άι Γιάννη τον Κλήδωνα συνδέοντάς μάλιστα το σχετικό έθιμο με κάποιο αρχαίο καλοκαιρινό και παρόμοιο έθιμο; Για ψάξτε, είχε βγάλει και μια ωραία αφίσα. Τελικά πραγματικά και εκείνοι που τη βρίζουν ακολουθούν την ατζέντα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή