5 Νοεμβρίου 2010

Ποια ήταν η Ψωροκώσταινα;


Στην εποχή που κυβερνούσε την Ελλάδα ο Καποδίστριας ζούσε στο Ναύπλιο μια ζητιάνα, που τη φώναζαν «Ψωροκώσταινα». 
 Σε μια λοιπόν συνεδρίαση της Συνέλευσης, κάποιος θέλοντας να πει για τη φτώχεια του Ελληνικού Δημοσίου, το παρομοίασε με την πασίγνωστη ζητιάνα. 
Από τότε η λέξη επαναλήφθηκε στις συζητήσεις και τελικά επικράτησε. Μόνο που, όταν λέγεται τώρα δεν εννοεί το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ολόκληρη τη χώρα...

Η όλη ιστορία της Ψωροκώσταινας (Ευ. Δαδιώτης, «Αιγαιοπελαγίτικα» τεύχος 13) είναι η εξής: «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι», είπε περήφανα η γριά πλύστρα Χατζηκώσταινα και τα άφησε πάνω στο τραπέζι που είχε στήσει στην πλατεία του Ναυπλίου η ερανική επιτροπή, εκείνη την Κυριακή του 1826.

Ύστερα από αυτή την απρόσμενη χειρονομία, κάποιος από το πλήθος φώναξε: «Για δείτε, η πλύστρα η Ψωροκώσταινα πρώτη πρόσφερε τον οβολό της.»

Κι αμέσως το φιλότιμο πήρε και έδωσε. Βροχή πέφταν πάνω στο τραπέζι λίρες, γρόσια και ασημικά. Αυτή ήταν η συνέχεια της φτωχής προσφοράς της πλύστρας Χατζηκώσταινας, που από εκείνη τη στιγμή απαθανατίστηκε με το παρατσούκλι «Ψωροκώσταινα». Και το παρανόμι αυτό κόλλησε έπειτα στην Ελλάδα. 

Αλλά, ποιά ήταν αυτή η «Ψωροκώσταινα»;
Ήταν η κάποτε αρχόντισσα των Κυδωνιών, του Αϊβαλιού, Πανωραία Χατζηκώστα, σύζυγος πάμπλουτου Αϊβαλιώτη εμπόρου, που φημιζότανε όχι μόνο για τα πλούτη του άνδρα της, μα και για τα πολλά δικά της κι ακόμα για την ομορφιά της.

Όταν αργότερα οι Τούρκοι πυρπόλησαν την πολιτεία του Αϊβαλί, και έσφαξαν άνδρες και γυναικόπαιδα, ανάμεσα σε αυτούς που σώθηκαν ήταν και η αρχόντισσα Πανωραία Χατζηκώστα, που είδε να σφάζουν οι Τούρκοι τον άνδρα της και τα παιδιά της. Κατά καλή της τύχη ένας ναύτης την βοήθησε και μαζί με άλλους την ανέβασε σε ένα καράβι που ξεμπάρκαρε στα Ψαρά. 

Εκεί αναγνωρίστηκε από τον ομοιοπαθή της Βενιαμίν τον Λέσβιο, την προστάτεψε και τον ακολούθησε στην Πελοπόννησο. Στο Ναύπλιο, ο Βενιαμίν παρέδιδε μαθήματα για να ζήσει και η Πανωραία, για να ζήσει, άρχισε να ξενοπλένει και αργότερα, με σαλεμένα σχεδόν τα λογικά της, ζητιάνευε στους δρόμους του Ναυπλίου.
Έπειτα από το περιστατικό του εράνου στο Ναύπλιο, όταν έφτασε ο Καποδίστριας στην Ελλάδα, τη συμμάζεψε κι όταν ίδρυσε το ορφανοτροφείο, η Πανωραία, που τώρα έγινε γνωστή με το παρανόμι «Ψωροκώσταινα», προσφέρθηκε να πλένει τα ρούχα των ορφανών χωρίς καμιά πληρωμή...

Από μήνυμα που μας εστάλη από φίλο μας. 

ΣΧΟΛΙΟ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΩΝ:
Η ιστορία της "Ψωροκώσταινας"  είναι η ιστορία της νεοτέρας Ελλάδος.
Στο πρόσωπό της αντανακλάται η ηρωική Ελληνίδα. Η Πατριώτισσα που αψηφά την φτώχια και προσφέρει και τα τελευταία υπάρχοντά της για το Έθνος.

Πόσες τέτοιες Ελληνίδες δεν υπήρχαν στο πέρασμα των αιώνων της Νεοτέρας Ελληνικής Ιστορίας; Πόσες; το 1821, το 1912, το 1940, το 1973...
Πόσες Ελληνίδες δεν έδωσαν όλο τους το βιος για την ιδέα της Πατρίδος (έστω κι αν αυτό ήταν ένα δακτυλίδι κι ένα γρόσι); 

Αυτές οι γυναίκες έδωσαν θάρρος στα Παλικάρια της Φυλής μας να συνεχίσουν τους αγώνες τους για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Υπεράσπιση των εδαφών, των ιερών και οσίων μας.
Αυτές τις γυναίκες τιμούμαι. Αυτές οι γυναίκες μας εμπνέουν. Αυτές οι γυναίκες μας δίνουν την δύναμη να συνεχίζουμε τον αγώνα.

Φίλε μου, τώρα ξέρεις ποια είναι η Ψωροκώσταινα.
Είναι η Μάνα, η Σύζυγος, η Γυναίκα που προσφέρει θυσία τον εαυτό της στους αγώνες του Έθνους.
Αναρωτιέσαι αν υπάρχουν και σήμερα τέτοιες γυναίκες;
ΝΑΙ υπάρχουν και εργάζονται για τα πάτρια με μεγαλύτερο ζήλο από τους περισσοτέρους ημών.

    

1 σχόλιο:

  1. O Μάρκος Ντε Σαντ από τη mavrifatria είχε γράψει ένα πολύ ωραίο αρθράκι όπου συγκρίνε την παλιά με τη νέα ελληνίδα... Δε θυμάμαι ποιο ακριβώς αλλά ήταν πόλη ακριβές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή