22/9/2010
Μάλιστα, ας δούμε όμως, λίγο πιο αναλυτικά, τι είπε ο γιώργος παπανδρέου σε αυτό το συνέδριο. Μας αναφέρει ότι χρειαζόμαστε μία «παγκόσμια οικονομική κυβέρνηση», την οποία και χρειαζόμαστε γρήγορα!!! και στο τέλος μας αποκαλύπτει και μας ξεκαθαρίζει (και για τους πιο δύσπιστους) ότι η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ είναι ήδη μία πραγματικότητα που ζούμε, απλώς θα πρέπει να γίνει πιο ανθρώπινη και πιο.... πράσινη. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ!!!!!
Σας παραθέτουμε, λοιπόν, μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού γιώργου παπανδρέου στο Συνέδριο του Economist με θέμα: «Meeting the challenges through leadership strategy» (28 Απριλίου)
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Αθήνα, 29 Απριλίου 2010
....
Η επαγρύπνηση της Διεθνούς Κοινότητας, σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής κανόνων διαφάνειας, υπήρξε δυστυχώς μέχρι τώρα αναιμική και αργή. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα επικρατεί ο παραλογισμός. Παραδείγματος χάρη, τα επιτόκια των δανείων για την Ελλάδα είναι τέσσερις φορές υψηλότερα σήμερα, από ό,τι ήταν πριν από τέσσερις μήνες, χωρίς να υπάρχει γι’ αυτό κάποια λογική εξήγηση, βασισμένη σε αντικειμενικά κριτήρια.
Οι αγορές προβάλλουν τους φόβους τους. Οι αγορές προβάλλουν τους φόβους τους σήμερα, κυρίως λόγω της κρίσης αξιοπιστίας του 2008. Ανησυχούν και στηρίζουν του υπολογισμούς τους στα πιο απαισιόδοξα σενάρια. Στηρίζουν του υπολογισμούς τους στα πιο απαισιόδοξα σενάρια και όχι στα πιο πιθανά. Αυτό είναι παραλογισμός. Και αν τις αφήσουμε να κάνουν ό,τι θέλουν, οι προβλέψεις τους θα επαληθευθούν.
Γι’ αυτό, πρέπει να παρέμβουμε. Επειδή πρόκειται για αντίφαση. Πριν από κάποιους μήνες, οι κίνδυνοι ήταν ακόμη μεγαλύτεροι. Τα ελλείμματα ήταν εκτός ελέγχου, δεν υπήρχε Πρόγραμμα Σταθερότητας στην Ελλάδα. Δεν υπήρχαν απτά αποτελέσματα, όπως έχουμε σήμερα. Δεν υπήρχε έλεγχος του ελλείμματος, δεν υπήρχε πολιτική βούληση για διεθνή υποστήριξη στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε μηχανισμός στήριξης, με καθορισμένα κεφάλαια, όπως συμβαίνει σήμερα. Και όμως, το επιτόκιο δανεισμού μας είναι σήμερα πολύ πιο υψηλό, είναι απαγορευτικό.
Για όσους από εσάς δεν έχουν πεισθεί ακόμα, υπάρχει περαιτέρω απόδειξη ότι οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται και δεν λειτουργούν ορθολογικά, εξ ορισμού. Τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα σήμερα είναι πέραν κάθε λογικής και αυτό δείχνει, αφενός, την απόλυτη έλλειψη νηφαλιότητας των αγορών και, το χειρότερο, το μέγεθος της κερδοσκοπικής πίεσης που δέχεται η χώρα μας.
Είναι γεγονός ότι, εμείς, οι Έλληνες, έχουμε τα δικά μας προβλήματα, τα οποία και αντιμετωπίζουμε.
Ας είναι λοιπόν αυτό, ένα ισχυρό μήνυμα για την ευρύτερη επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Χρειαζόμαστε παγκόσμια διακυβέρνηση, παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και την χρειαζόμαστε γρήγορα.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε μια μικρή φωτιά – μικρή φωτιά, επειδή η Ελλάδα είναι μόνο το 2-3% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης – να βρεθεί εκτός ελέγχου. Θα ήταν επικίνδυνο για την Ελλάδα, βλαβερό για την Ελλάδα. Και τη ζημιά, τη βλέπουμε ήδη. Θα ήταν όμως καταστροφικό και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τον κόσμο, άλλη μία φορά, μετά την κρίση της Γουόλ Στρητ πριν μόλις δύο χρόνια.
Το μήνυμα λοιπόν είναι αυτό: μην αφήσετε αυτή τη μικρή φωτιά να εξαπλωθεί και να δημιουργήσει μια μεγάλη πυρκαγιά στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο στην Ελλάδα, ούτε είναι ένα πρόβλημα που μπορεί η Ελλάδα να λύσει και να αντιμετωπίσει μόνη της.
Γνωρίζουμε ασφαλώς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τις διαδικασίες της και ότι υπάρχουν πολλές επικρίσεις γι’ αυτό που είναι, ή μπορεί να κάνει η Ευρώπη. Και προφανώς, θα θέλαμε οι αποφάσεις να λαμβάνονται πολύ πιο γρήγορα.
.....
Η Ελλάδα δεν επιδιώκει τίποτε άλλο, παρά μόνο να λαμβάνονται υπόψη οι προσπάθειές της και να της δοθεί ο χρόνος που χρειάζεται, για να προβεί στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην οικονομία, για να αναβιώσει. Ο χρόνος έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο ακριβό αγαθό, τώρα που οι αγορές είναι σε κρίση.
Οι πολιτικοί και οικονομικοί μας σύμμαχοι μπορούν να μας δώσουν τον χρόνο που μας αρνούνται σήμερα οι αγορές. Δεν ζητούμε σχέδιο διάσωσης. Ζητούμε μόνο λογικούς όρους για τα δάνειά μας, ώστε να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με πιο δημιουργικό, πιο καινοτόμο έργο. Αντί να βλέπουμε τα spreads να ανεβοκατεβαίνουν – συνήθως να ανεβαίνουν - θέλουμε να προχωρήσουμε και να κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει, για τον λαό μας, το έθνος μας και την Ευρώπη.
Αυτή είναι η ευθύνη μας ως Έλληνες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και κάνουμε ό,τι πρέπει. Πρόκειται όμως και για συλλογική ευθύνη. Η Ελλάδα μετατρέπει την κρίση αυτή σε ευκαιρία. Πιστεύω ότι, τόσο η Ευρώπη, όσο και ο κόσμος, μπορούν να μετατρέψουν την κρίση αυτή σε ευκαιρία, να κάνουν την παγκοσμιοποίηση πιο σταθερή, πιο ανθρώπινη, πιο πράσινη, πιο δίκαιη. Και πιστεύω πραγματικά ότι η Ευρώπη θα ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου