20 Ιουλίου 2010

O Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

aa

Σιγά σιγά αποκαλύπτεται η αλήθεια σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και της κουστωδίας του στην Αθήνα.

….

Υπενθυμίζεται ότι στις 8/11/2001 υπογράφηκε μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ Πρωτόκολλο Επανεισδοχής για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Το Πρωτόκολλο αυτό, μεταξύ άλλων, προσδιόριζε και το λιμάνι της Σμύρνης ως σημείο επανεισδοχής, ενώ δεν είχε όριο ως προς τον αριθμό των λαθρομεταναστών που η Τουρκία όφειλε να δεχθεί πίσω. Με απλές λέξεις, η Τουρκία, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του 2001, είχε την υποχρέωση να δέχεται πίσω όλους τους λαθρομετανάστες που έρχονταν στην Ελλάδα από το έδαφός της.

Η αλήθεια είναι ότι το Πρωτόκολλο έμεινε, κατ’ ουσίαν, ανενεργό ως το 2005, αφού δεν υπήρξε από την κυβέρνηση Σημίτη πίεση προς την Τουρκία για την εφαρμογή του. Μετά το 2005 η Τουρκία άρχισε να πιέζεται μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού από τότε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος διευκρίνιζε στα αρμόδια ευρωπαϊκά fora ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν μπορούσε να συνεχιστεί όσο η Τουρκία δεν σεβόταν και τις υποχρεώσεις της ως προς τη λαθρομετανάστευση.

Ιδίως μάλιστα όταν μετά το 2005 άρχισε πραγματικό όργιο των τούρκων δουλεμπόρων, που δρούσαν με την κάλυψη της Άγκυρας.

….

Η ελληνική πίεση προς την Τουρκία κορυφώθηκε τον Ιούνιο του 2009, με την επίσκεψη του αρμόδιου Επιτρόπου Ζακ Μπαρό στην Αθήνα, τη Σάμο και τον Έβρο. Τότε πλέον αφενός η ΕΕ καταδίκασε απερίφραστα την τουρκική πλευρά για συγκάλυψη του σύγχρονου δουλεμπορίου και, αφετέρου, εγκαταστάθηκε σε μόνιμη βάση ο FRONTEX στη Σάμο για επίβλεψη και προστασία των ελληνικών συνόρων από τους τούρκους δουλεμπόρους, και όχι μόνον. Τονίζεται ότι κατά το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, μετά το 2008 τα σύνορα της Ελλάδας, όπως καθορίζονται κυριάρχως απ΄ αυτήν, είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Και ενώ πλέον η Τουρκία, μετά την επιτυχημένη αυτή κλιμάκωση της ελληνικής και ευρωπαϊκής πίεσης, βρισκόταν κυριολεκτικά στο «καναβάτσο» και είχε αποδεχθεί όχι μόνο να εφαρμόσει στο ακέραιο το Πρωτόκολλο του 2001 για τη λαθρομετανάστευση αλλά και να υπογράψει, επιτέλους, χωριστή συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, ήρθε να τη βγάλει από το «άγχος» το Πρωτόκολλο, το οποίο υπογράφτηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Ειδικότερα, με το Πρωτόκολλο αυτό συμφωνήθηκε ότι σημείο επανεισδοχής δεν είναι το λιμάνι της Σμύρνης αλλά κάποιο λιμάνι στην περιφέρεια της Σμύρνης ή πλησίον αυτής! Επιπλέον τέθηκε όριο ως προς τα αιτήματα επανεισδοχής, αφού η Τουρκία υποχρεώνεται να δέχεται μόνο 1.000 αιτήματα ετησίως! Στην ουσία δηλαδή η Τουρκία απαλλάσσεται από την υποχρέωσή της να δέχεται πίσω τους δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες που μας στέλνει ετησίως με τους δουλεμπόρους, οι οποίοι τελούν «υπό την προστασία της»! Αν σʼ αυτό προστεθεί και η κοινή δήλωση για την απαλλαγή υποχρέωσης θεώρησης των τουρκικών ειδικών (πράσινων) διαβατηρίων, τότε καθένας αντιλαμβάνεται ότι, μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και τις δυνατότητες που απλόχερα παρασχέθηκαν στην Άγκυρα σε βάρος της Ελλάδας, ισχύει η παράφραση της λαϊκής ρήσης «μπάτε Τούρκοι αλέστε κι αλεστικά μη δώστε»!

Αναμενόμενη επωδός των υποχωρήσεων και υπαναχωρήσεων αυτών είναι και η συνεχώς εντεινόμενη, μετά την επίσκεψη Ερντογάν, προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο και η έξοδος του «Πίρι Ρέις» στο Αρχιπέλαγος. Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου «υπερασπίζεται» τα εθνικά θέματα περιφερόμενος ανά τον κόσμο και υποδεχόμενος, εν μέσω θέρους, τους ομογάλακτους και ομολόγους του της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον γραφικό Πόρο. Μόνο που ο Πόρος είναι πραγματικά γραφικός, ενώ όσα έγιναν προσφάτως εκεί συνιστούν πολιτικές γραφικότητες που σαφώς δεν ταιριάζουν με τη συγκυρία την οποία διανύουμε και βιώνουμε στην Ελλάδα.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΗΓΗ: http://www.paron.gr/v3/new.php?id=56699&colid=&catid=42&dt=2010-07-18%200:0:0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου