16 Απριλίου 2010

Το Αιγαίο είναι γκρίζα ζώνη; Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό

16/4/2010
Επίκαιρη ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα στον Πρωθυπουργό για σοβαρότατο εθνικό ζήτημα

«Τα δημοσιεύματα που μιλούν για διαχωρισμό του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό ή για ελληνικές δεσμεύσεις περί στήριξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου και χρήσης της FYROM ως αμερικανικού προτεκτοράτου, αποτελούν αποκυήματα φαντασίας. Αν θέλετε να τα πιστέψετε, κάνετε πολιτική πάνω σε λαθεμένες πληροφορίες και ψευδείς ειδήσεις. Καλλιεργείτε ανησυχίες και τα συνδέετε όλα, με τρόπο που μόνον μια λογική συνωμοσιολογίας θα μπορούσε να τα συνδέσει και βεβαίως αυτά είναι τα στερεότυπα με τα οποία αντιμετωπίζετε συχνά την εξωτερική πολιτική» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα.

Στην ερώτησή της, η βουλευτής, είχε επικαλεστεί δημοσιεύματα για διαχωρισμό του Αιγαίου, όπως επίσης και το έγγραφο που εξέδωσε ο αμερικανός διοικητής του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης, «που κηρύσσει το Αιγαίο ως γκρίζα ζώνη», αλλά και «θέσεις που θεωρούν ότι οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις για τις διαφορές των δύο χωρών, ξεπερνούν το θέμα της υφαλοκρηπίδας». Με βάση τα παραπάνω, η κα Παπαρήγα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του κόμματός της, που «δεν είναι η συνηθισμένη μας ανησυχία. Δεν θεωρούμε ότι τα δημοσιεύματα ήταν όλα μύθοι». «Από το 1996, έχουμε ένα καθεστώς αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η ΕΕ δεν συνδέει το ζήτημα των δικαιωμάτων μας αυτών και των συνόρων στο Αιγαίο με την ένταξη της Τουρκίας. Έχουμε την συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ. Ξέρουμε ότι το θέμα της διευθέτησης του βυθού του Αιγαίου ανοίγει ένα ολόκληρο θέμα, καθώς η ηγεσία της Τουρκίας θεωρεί πως μια σειρά από ελληνικά νησιά δεν καλύπτονται από υφαλοκρηπίδα - και το ΝΑΤΟ εξαιρεί τα ελληνικά νησιά από τις ασκήσεις του» ανέφερε η κα Παπαρήγα. «Πάτε να συγκαλύψετε το ζήτημα μέσα από την ΝΑΤΟποίηση και διχοτόμηση του Αιγαίου, κάτι που θα έχει επίπτωση στην άμυνα των νησιών. Εμείς δεν λέμε να πάρουμε την ‘κόκκινη μηλιά’ - τα ζητήματα μπορούν να διευθετηθούν. Όμως οι οξύτατοι ανταγωνισμοί στην περιοχή και με δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τις γκρίζες ζώνες που αναγνωρίζει η Τουρκία μας κάνει να ανησυχούμε. Δεν υπάρχουν συμφωνίες στον σύγχρονο κόσμο που δεν οδηγούν σε νέους γύρους πολέμων» σημείωσε η βουλευτής.

Υιοθετείτε για λόγους μικροκομματικούς, μια θέση επίσημης αναγνώρισης καθεστώτος αμφισβήτησης για τα Ίμια. Δεν υπάρχει αυτό πουθενά, η Ελλάδα δεν το αναγνωρίζει, τα Ίμια είναι ελληνικό νησί. Βεβαίως για τη Χάγη τίθενται διάφορα θέματα, αλλά γι’ αυτό λέμε να προσφύγουμε εμείς στη Χάγη. Μην δημιουργείτε ανησυχίες και φοβίες βασισμένες σε ψευδείς ή λαθεμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν έχουν καμία, μα καμία βάση, προέτρεψε την κ. Παπαρήγα, ο Πρωθυπουργός. «Από τον διοικητή αεροπορίας Σμύρνης, ζητήσαμε να ανακαλέσει το έγγραφό του και αυτό έγινε αποδεκτό. Η αποδοχή αυτή, δημιουργεί θετικό κεκτημένο για την Ελλάδα. Δεν υφίσταται ερώτημα από τις ΗΠΑ για αντιπυραυλική ασπίδα στην Ελλάδα. Για τα Βαλκάνια, εμείς προωθούμε, να δεσμευθεί η Ε.Ε. σε έναν στόχο ένταξής τους το 2014, ώστε αυτό να δημιουργήσει μια δυναμική για ευνομία, διαφάνεια, δημοκρατία στις χώρες αυτές, αλλά και δυναμική για επίλυση των βασικών προβλημάτων των χωρών αυτών, όπως κι αυτό που έχουμε κι εμείς με την FYROM. Στο θέμα της FYROM, όπως και στο Κυπριακό, έχουμε καταθέσει τις κόκκινες γραμμές και οφείλουμε να προωθούμε τα θέματα αυτά σε όλες τις χώρες και στις διμερείς συναντήσεις. Σε κάθε ταξίδι και συνάντηση, προωθούμε τις θέσεις αυτές και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Παπανδρέου.-
© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου