30 Σεπτεμβρίου 2011

27 Σεπτεμβρίου 1831. Η αποφράς ημέρα της δολοφονίας του Ιωάννου Καποδίστρια και μια αναδρομή στην δράση και το έργο του μεγάλου έλληνα πολιτικού


 

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων
Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 –ακριβώς πριν από 180 χρόνια- δολοφονήθηκε από ελληνικό χέρι ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος. Ήταν ξημέρωμα, την ώρα που ο ευλαβής πολιτικός πήγαινε από Όρθρου βαθέος στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο. Ως ένα σύντομο πολιτικό μνημόσυνο στον δημιουργό και ανορθωτή της Νεωτέρας Ελλάδος ας θυμηθούμε ορισμένα στοιχεία από τη ζωή και την προσφορά του. Ο Κερκυραίος κόμης Καποδίστριας πίστευε ότι ο Ελληνισμός θα αναγεννηθεί μόνον αν παραμείνει ριζωμένος στις διαχρονικές ελληνορθόδοξες αξίες. Διάβαζε κάθε μέρα την Αγία Γραφή και αρχαίους συγγραφείς, όπως ο Πλούταρχος. Είχε πάντα μαζί του την εικόνα της Παναγίας της Πλατυτέρας και μετά τη δολοφονία του ετάφη στη Μονή της Πλατυτέρας στην Κέρκυρα. Τόνιζε την ανάγκη να γαλουχηθούν τα ελληνόπουλα με την Ορθόδοξη Πίστη και τη ακατάλυτη συνέχεια του Ελληνισμού. Όταν έγραφε προς τους ξένους διπλωμάτες υπογράμμιζε τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του Έθνους μας: «Το Ελληνικόν Έθνος σύγκειται από των ανθρώπων, οίτινες από της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως δεν έπαυσαν ομολογούντες την Ορθόδοξον Πίστιν και την γλώσσαν των Πατέρων αυτών λαλούντες».

Όταν εκλήθη να αναλάβει την δημιουργία της Ελλάδος εκ του μηδενός οι Αιγύπτιοι του Ιμπραήμ λεηλατούσαν ακόμη την Πελοπόννησο και οι Τούρκοι κατείχαν πολλά σημεία της Στερεάς. Πίστευε ακράδαντα ότι για να πας στο διπλωματικό τραπέζι έπρεπε πρώτα να έχεις ισχυρό στρατό και να έχεις κερδίσει στο πεδίο των μαχών. Από το 1828 έως το 1831 έδινε τις διπλωματικές του μάχες για την ανεξαρτησία της μικρής Ελλάδος, η οποία εξήρχετο από 400 χρόνια δουλείας, και παράλληλα οργάνωσε τακτικό στρατό, ο οποίος κατεδίωξε τους Τούρκους. Η λαμπρή διπλωματική του δράση σε διεθνές επίπεδο τον είχε κάνει φίλο της Γαλλίας και έτσι το γαλλικό ιππικό με τον Στρατηγό Μαιζόν ανέλαβε την εκδίωξη του Ιμπραήμ από τον Μωριά.

 

Ο Καποδίστριας είχε μάθει από την εμπειρία του ως συνυπουργός Εξωτερικών της τσαρικής Ρωσίας –μαζί με τον Νέσσελροντ- ότι χρειάζεται συνεχώς να πιέζεις για το εθνικό συμφέρον, να διεκδικείς περισσότερα ώστε να κερδίσεις τελικά έστω και τα μισά. Γνώριζε ότι μία μικρή χώρα πρέπει διαρκώς να επαναδιαπραγματεύεται. Αν άφηνε τα πράγματα όπως αρχικώς τα ήθελαν οι Μεγάλες Δυνάμεις και ο Σουλτάνος, η Ελλάδα που απελευθερώθηκε θα είχε χάσει τη μισή Στερεά και θα ήταν φόρου υποτελής στους Οθωμανούς Τούρκους. Με συνεχή επαναδιαπραγμάτευση επέτυχε την απελευθέρωση όλης της Στερεάς και την κατάργηση της εξάρτησης από τον Σουλτάνο. Χρήσιμο μάθημα και για σήμερα, όταν η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης καθίσταται αδήριτη ανάγκη.

Η διπλωματική του δράση δεν περιορίσθηκε μόνο στο πλευρό του Ρώσου Τσάρου, τον οποίο πίεζε συνεχώς για τα δίκια των υποδούλων Ελλήνων. Επεκτάθηκε και στη διοργάνωση εκ βάθρων της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, γεγονός που αναγνωρίζουν και σήμερα οι Ελβετοί.

 

Αυτό μάλιστα το πρότυπο θεωρούν ορισμένοι μελετητές ως το πρόπλασμα της Ενωμένης Ευρώπης, γι’ αυτό και χαρακτηρίζουν τον Καποδίστρια ως έναν οραματιστή της ευρωπαϊκής ενοποιήσεως. Ο Καποδίστριας είχε κατανοήσει την ανάγκη για ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των ισχυρών της εποχής για τη διατήρηση της εύθραυστης ειρήνης. Όταν ηττήθηκε οριστικά ο Ναπολέων, οι Άγγλοι κι οι Αυστριακοί πρότειναν τον κατακερματισμό της Γαλλίας. Ο Κερκυραίος σύμβουλος του Τσάρου πρότεινε στη ρωσική διπλωματία να μην υποστηρίξει αυτή την πρόταση, διότι η πλήρης αποδυνάμωση της Γαλλίας θα οδηγούσε σε κηδεμονία της Ευρώπης από τους Άγγλους ή από άλλη δύναμη. Με την επιμονή του η Γαλλία απέφυγε τη διάλυση και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης οι Γάλλοι έστειλαν τον Μαιζόν κατά του Ιμπραήμ , όπως προαναφέραμε. 

 

Κλέμενς Φον Μέττερνιχ

Ο Ιωάννης Καποδίστριας παρά την παραμονή και την επιτυχή δράση του στους θαλάμους και τους διαδρόμους της αδίστακτης διπλωματίας των Μεγάλων Δυνάμεων, προσπάθησε να εισαγάγει το ήθος στη διπλωματία. Αντιτάχθηκε στα σχέδια της Ιεράς Συμμαχίας για την κατάπνιξη των απελευθερωτικών κινημάτων διαφόρων λαών. Έχοντας τον πόνο για τη ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ελλάδα, διαφώνησε με ισχυρούς άνδρες της εποχής όπως ο Αυστριακός Καγκελλάριος Μέττερνιχ. Ο Χένρι Κίσσιγκερ, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, στη διδακτορική του διατριβή για τον 19ο αιώνα διαπιστώνει: Δύο ειδών διπλωμάτες υπάρχουν στην παγκόσμια ιστορία. Οι Μέττερνιχ και οι Καποδίστριες! Εννοεί, δηλαδή, ότι ο πρώτος εκφράζει τον κυνισμό και την αδικία εις βάρος των αδυνάτων και ο δεύτερος την ανάγκη να υπάρχουν ορισμένες αρχές και αξίες στις διεθνείς σχέσεις. 

 

Οι σώφρονες Έλληνες της μετεπαναστατικής Ελλάδος, όπως ο Θ. Κολοκοτρώνης, κατανοούσαν ότι για να δημιουργηθεί κράτος με νόμο και τάξη έπρεπε να αφεθεί ο Καποδίστριας να κυβερνήσει με κάποια δόση αυταρχισμού. Οι αγγλόφιλοι, που εφοβούντο την κυριαρχία του ελληνικού εμπορικού ναυτικού στη Μεσόγειο, βρήκαν αφορμή να τον κατηγορήσουν για «αντιδημοκρατικές μεθόδους». Το πνεύμα των ξενόδουλων Μαυροκορδάτων οδήγησε το χέρι του Ναυάρχου Μιαούλη να κάψει τον ελληνικό στόλο στην Ύδρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του Καποδίστρια. Αν και τον άφησαν να κυβερνήσει μόνο τριάμισυ χρόνια ο Καποδίστριας πρόλαβε να αφήσει τεράστιο αναγεννητικό έργο. Γιατί ήταν έντιμος, ικανός και πατριώτης. Τιμώντας τη μνήμη του ας διδαχθούμε από το έργο του.

http://www.istorikathemata.com/

27 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ: ΑΛΛΑΞΤΕ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ!

 Να και μια είδηση, που όπως πάει το πράγμα με τους μουσουλμάνους (κυρίως) λαθρομετανάστες που έχουν κατακλύσει την πατρίδα μας, θα τεθεί συντομότατα και στην πατρίδα μας, ή από τα σωματεία των νομιμοποιημένων αλλοδαπών ή από τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, τους αυτοαποκαλούμενους «προοδευτικούς»:

Στην Ελβετία, λοιπόν, ο Ίβιτσα Πετρούσικ, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μεταναστών ‘Secondos Plus’, ζήτησε να… αλλάξει η σημαία της χώρας, λόγω του ότι έχει το σήμα σταυρού και να αντικατασταθεί με την πράσινη, κίτρινη και κόκκινη σημαία της βραχύβιας ελβετικής δημοκρατίας του 1799. Ιδού η θρασύτατη δήλωση του :

“Ο ελβετικός σταυρός δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πολυπολιτισμική Ελβετία του σήμερα. Δεν θα πρέπει… (ένα χριστιανικό σύμβολο) να χρησιμοποιείται σε μια χώρα με τόσους πολλούς άθεους και ανθρώπους που πρεσβεύουν άλλες θρησκείες. Ο σταυρός δεν αντιπροσωπεύει την θρησκευτική και πολιτιστική ποικιλομορφία στην Ελβετία σήμερα”.

Οι ίδιες μπούρδες είναι πολύ πιθανόν να ακουστούν και σε μας σύντομα από τους ανθέλληνες προοδευτικούς και συνωμότες (λάτρες της παγκοσμιοποίησης). Θυμίζουμε, και τα προεόρτια μιας όμοιας κίνησης με την Ελβετία στη Χώρα μας με τις δηλώσεις Σηφουνάκη για αλλαγή της Σημαίας στα Ανθελληνικά Μ.Μ.Ε.




Αν σκεφτούμε και δηλώσεις κάποιων αλητήριων εταίρων μας, που θεωρούν μία καλή κίνηση, τον διωγμό της Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ταυτόχρονη ενσωμάτωση της Τουρκίας σε αυτήν, τότε καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για την πλήρη αλλοτρίωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

ΠΗΓΗ: http://patriotikikinisikavalas.blogspot.com/

24 Σεπτεμβρίου 2011

Τα τσιράκια του ΓΑΠ κυνηγούν τους Έλληνες που αντιδρούν. ΑΙΣΧΟΣ

    
Θυμάστε την δημοσίευση που είχαμε κάνει τον Αύγουστο του 2010, με τον Συνέλληνα που αγανακτησμένος από τις πολιτικές του ΓΑΠ, είχε αναρτήσει πανό στο σπίτι του;

Έλληνας που αντιδρά, διώκεται, γιατί ανήρτησε πανό αγανάκτησης στο σπίτι του. (από το Γαλαξίδι)

 

Ε, λοιπόν τα μαντάτα τελικά από τους "φύλακες" του νόμου τού εστάλησαν.
Ενώ όλοι οι Έλληνες είναι αγανακτισμένοι με την πολιτική του Πα.Σο.Κ. και κανονικά θα έπρεπε να συλλαμβάνεται και να καταδικάζεται άνευ ελαφρυντικών, όποιος ΤΟΛΜΑ να εκφράζεται υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, τα κομματόσκυλα - πρασινοφρουροί, ΤΟΛΜΗΣΑΝ να κάνουν μήνυση στον Συνέλληνα γιατί τα έβαλε με τον ΓΑΠ.
Δείτε την κλήτευση:


Όταν θα μάθουμε τα ονόματα αυτών των ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΩΝ - ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΩΝ, που τόλμησαν να μηνύσουν έναν Έλληνα γιατί εξέφρασε ανοιχτά τα πιστεύω του και την αγανάκτησή του, θα τα δημοσιεύσουμε αμέσως, ώστε να μάθουν οι κάτοικοι της περιοχής της Φωκίδος, ποιοι είναι και να τους απομονώσουν από την κοινωνία της περιοχής και φυσικά να τους καταμαυρίσουν στις κάλπες· όποτε και άν ποτέ τολμήσουν να εμφανιστούν.

Τέτοια σκουλήκια, μία υγιής κοινωνία, πρέπει να τα αποβάλει ΑΜΕΣΑ
 

22 Σεπτεμβρίου 2011

Σε δίκη οι 39 ΟΥΚαδες για ρατσιστικά συνθήματα

ΚΟΝΤΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΣΚΥΛΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΥΚΑΔΕΣ ΜΑΣ

Σε δίκη στο Ναυτοδικείο Πειραιά, παραπέμπονται σήμερα (20/9/2011) οι 39 άνδρες των ΟΥΚ μετά από δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πειραιά κατόπιν έγκλησης από τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Παρατηρητήριου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) Παναγιώτη Δημητρά.
Οι άνδρες των ΟΥΚ του Λιμενικού, κατηγορούνται για παράβαση του Άρθρου 2 του αντιρατσιστικού Ν. 927/79 για τα συνθήματα που αναφώνησαν κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010 στην Αθήνα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου ο Παναγιώτης Δημητράς υπέβαλε παράσταση πολιτικής αγωγής εκπροσωπών των εθνικών ομάδων που προσβάλλονταν από τα συνθήματα αυτά («Σκοπιανοί», Αλβανοί και Τούρκοι).

Νέο σύνθημα στους ΟΥΚάδες το “Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα κτυπώ!”

Γράφει ο Σωτήρης Χιωτάκης
Θέλουμε, πραγματικά, να μηδενιστούμε; Θέλουμε η Ιστορία να αναφέρεται για εμάς όπως διαβάζουμε τώρα για τους Βαβυλώνιους; Τι μανία αυτοκαταστροφής είναι αυτή που μας έχει πιάσει; Είναι δυνατό να δικάζουμε του ΟΥΚάδες επειδή φώναξαν συνθήματα σε μια παρέλαση; “Ρατσιστικά”, λέει, για Αλβανούς, Σκοπιανούς, Τούρκους κλπ.
Σωστά! Τα παλικάρια έπρεπε να τραγουδάνε το “Χαρωπά τα δυο μου χέρια τα κτυπώ”! Μην τυχόν ενοχληθούν οι γυφτοΣκοπιανοί και εκτός από τον Μεγαλέξαντρο κάνουν δικό τους και τον …Κούδα! Μην εξεγερθούν οι Αλβανοί που βγάζουν το ψωμάκι τους στην Ελλάδα και σηκώσουν κανένα χάρτη με την Τσαμουριά μέχρι το Αγρίνιο! Και μην τυχόν σεκλετιαστούν οι Τούρκοι που κάνουν βόλτες στο Αιγαίο και αρχίσουν τις γεωτρήσεις κοντά στα Κατεχόμενα!
Τι κατάντια είναι αυτή, Έλληνες; Τι ντροπή; Τι φρόνημα μπορείς να αξιώσεις από αυτούς τους λίγους που διάλεξαν – οι περισσότεροι – τον δύσκολο δρόμο της πρώτης γραμμής για μια πατρίδα που δεκαετίες τώρα φτιάχνει απάτριδες πολίτες;
Νιώθω αηδία για αυτούς που πήραν αυτήν την απόφαση, κανονικά οι ίδιοι θα έπρεπε να δικαστούν.
Αλλά όχι, δυστυχώς, δεν νιώθω έκπληξη… Όταν από τον πρωθυπουργό της χώρας και από σύσσωμο το γκουβέρνο ενάμιση χρόνο καλλιεργείται πόσο άχρηστοι είμαστε, πόσο χάρη μας κάνουν που μας δανείζουν, πόσο χαμηλά πρέπει να είναι η φωνή μας, όταν γύρω μας όλοι βρυχώνται, τι να περιμένεις από τρεμάμενους μήπως βρουν κανένα μπελά γραφειοκράτες;
Ναι ρε παλικάρια, να πάτε στο Ναυτοδικείο τραγουδώντας τα συνθήματα της ψυχής σας! Μην κωλώσετε, βγάλτε τον Έλληνα που ζει καταπιεσμένος από την καθημερινότητά του.
Όχι για να μισήσουμε και να …πολεμήσουμε τους γύρω μας, προς Θεού! Αλλά για να δείξουμε ότι υπάρχουμε ακόμη…

21 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Μπένη μας πληροφορεί: "Ευτυχώς που υπάρχει και η Τρόικα"


Ο μελλοντικός αρχηγός του μΠΑ.τΣΟ.Κ. έπλεξε το εγκώμιο της Τρόικα.
Μπράβο στον Μπένη. Για να γίνεις αρχηγός πρέπει να σκύβεις την μέση και να είσαι υποτακτικός. Έτσι έδωσε τα διαπιστευτήριά του στον διεθνή εξουσιασμό.

Και να μη ξεχνάμε ότι για να μπει το ΔΝΤ και η Τρόικα, τον Μάιο του 2010 στην πατρίδα μας, προσκύνησαν όλοι οι πασόκοι (πλην  Δημαρά, Β. Οικονόμου, Σακοράφα που διαγράφηκαν)  και οι λαουτζίκοι του Καρατζαφέρη (αλήθεια αυτός τι ανταλλάγματα αποκόμισε;;;).
Ο πολύς Καρατζαφέρης λοιπόν, που ξέρει τα πάντα 10 χρόνια πριν συμβούν, δεν κατάφερε να δει την οφθαλμοφανή υποδούλωση της πατρίδος μας στους Τροϊκανούς.

ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΛΑ.Ο.Σ. χέρι-χέρι μας έφεραν τους κατακτητές.
Αυτή είναι η αλήθεια.

Οι υπόλοιποι δε προσκυνημένοι - κωλοτούμπες - πατριδοκάπηλοι - προδότες - απατεωνίσκοι του κοινοβουλίου, μπορεί να μη ψήφισαν το μνημόνιο, αλλά η όλη τους στάση στα σοβαρά κοινωνικο-οικονομικο-πολιτικά ζητήματα (βλέπε λαθρομετανάστευση, λαθρεμπόριο κλπ) αποδεικνύει ότι εκτελούσαν και εκτελούν εντεταλμένη υπηρεσία κατά της πατρίδος μας και υπέρ των κατακτητών.

Οι ψυχές των Ελλήνων που αυτοκτονούν εξαιτίας σας να σας στοιχειώνουν τα όνειρά σας.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. Διογκώθηκε ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ το έλλειμμα της Ελλάδος για το 2009, ώστε να μπούμε στο ΔΝΤ

 


Νέα στοιχεία κατά τη χθεσινή ακρόαση του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής
Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 9.72,  και στην εκπομπή οι "Οι Αδιάβροχοι", ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος, ο κος Γεωργίου, παραδέχθηκε πως δεν είχε παραιτηθεί από το ΔΝΤ όταν ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα στην στατιστική επειδή ήθελε να συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.
Αναγνώρισε πως καμία χώρα, πλην της Νορβηγίας που όμως δεν ανήκει στη ζώνη του Ευρώ, δεν συμπεριλαμβάνει τις ΔΕΚΟ στο έλλειμμα.
Απέφυγε να απαντήσει στο κάλεσμα των βουλευτών αν θα δημοσιοποιήσει την ανταλλαγή των επίμαχων e-mail ενώ ισχυρίστηκε πως είχε για όλα ενημερώσει του κυρίους Πετσάλνικο και Παπακωνσταντίνου.

Διαβάστε περισσότερα:
"Ο κ. Γεωργίου την μέρα που πάτησε τα 50 έγινε συνταξιούχος. Στο ΔΝΤ λοιπόν αναρωτήθηκα δημόσια μέσα στην αίθουσα..."
ΕΡ. Aυτό σας το είπε ο ίδιος είπε ότι πήρε σύνταξη στα 50;
ΑΠ. Ναι. Μπορεί να μην είναι το μείζον αυτό μπροστά σε αυτό που συζητούμε, συζητούμε δηλαδή ότι έχουμε μια εσκεμμένη διόγκωση του ελλείμματος, στο έλλειμμα της χώρας για το 2009, παρουσιάστηκε σκοπίμως όπως καταγγέλλουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αυτούς που διόρισε η κυβέρνηση. Το 15,4% από τη eurostat για να φανεί αυτό μεγαλύτερο και από αυτό της Ιρλανδίας που ήταν 14 και γιατί αυτό; Λένε τα μέλη της στατιστικής υπηρεσίας, τα μέλη της διοικήσεως, ώστε να παρθούν τα δυσβάσταχτα μέτρα κατά της Ελλάδας. Άρα εδώ δεν έχουμε συνομωσιολογία, και είναι σαφές ότι παίρνουν άλλη διάσταση αυτές οι δηλώσεις μαζί με εκείνες του Στρος Καν για μυστικές συζητήσεις με τον Παπανδρέου.
ΕΡ. Και κατευθύνσεις που δεχόταν ο κ. Γεωργίου από τη eurostat και τον κ. Παπακωνσταντίνου.
ΑΠ. Ακριβώς, να λάβετε υπόψη σας ότι η επιτροπή για την αξιολόγηση των δημοσιονομικών στοιχείων που είχε συστήσει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμούσε στην έκθεσή της πέρσι το Φεβρουάριο ότι ήταν πολύ χαμηλότερο το έλλειμμα για το 2009. Ο κ. Γεωργίου μου είπε χθες όταν τον ρώτησα μα ήταν σύννομη η τοποθέτησή σου να σε διορίσει η κυβέρνηση Παπανδρέου ενώ ήσουν υπάλληλος του ΔΝΤ, πέρα από το ότι εκείνο το «νόμιμο και το ηθικό» το θυμάστε που λεγόταν επί κυβερνήσεως Καραμανλή, τώρα έχει ξεχαστεί σε μια ανεξάρτητη παρακαλώ αρχή, φέρνεις τον υπάλληλο του ΔΝΤ, το λύκο για να φυλάξει τα πρόβατα.
ΕΡ. Διαβάζω στο Olympia.gr ότι εσείς τον ρωτήσατε «γιατί ρε δεν παραιτήθηκες από το ΔΝΤ», γιατί διορίστηκε πρόεδρος στην ελληνική στατιστική αρχή όντας υπάλληλος του ΔΝΤ. Αληθεύει ότι του είπατε «γιατί ρε δεν παραιτήθηκες...».
ΑΠ. Όχι το ρε δεν υπάρχει αλλά για μένα ...
ΕΡ. Αληθεύει ότι σας απάντησε «δεν παραιτήθηκα από το ΔΝΤ» για να συμπληρώσω συντάξιμα χρόνια.
ΑΠ. Ναι. «Για να πάρω τη σύνταξη μου» και μάλιστα τη μέρα λέει που συμπλήρωνε τα 50 έγινε αμέσως λέει αυθημερόν δεκτή η παραίτησή του, εκείνη την μέρα έβγαζε σύνταξη, συμπεριφέρθηκε λοιπόν ως κλασσικός άνθρωπος που ήθελε να δει πρώτα το δικό του συμφέρον γιατί διαφορετικά δεν θα γινόταν. Φαίνεται και ο Υπουργός περίμενε τα γενέθλιά του για να του κάνει ένα δώρο. Η επόμενη ερώτηση ήταν «Καλά εσείς στο ΔΝΤ παίρνετε στα 50 σας και το ΔΝΤ για τους Έλληνες δεν θέλει να παίρνουν ούτε στα 50 ούτε στα 55, ούτε στα 65 ούτε στα 75, θέλει σύνταξη μετά θάνατον;». Δεν απάντησε εκεί, στη συνέχεια εξωδίκως όπως λένε οι δικηγόροι πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν για τους εργαζόμενους του ΔΝΤ και τα στελέχη του ΔΝΤ ειδικές μέριμνες για ανθρώπους που μπορεί να μεγαλώνουν ανήλικα παιδιά, όπως είναι ο κ. Γεωργίου. Και θέλω να σας πω πάντως ότι προέκυψαν συγκλονιστικά στοιχεία. Ο κ. Γεωργίου είχε ενημερώσει λέει και τον κ. Υπουργό και τον κ. Πρόεδρο της Βουλής, για τη μέθοδο που θα ακολουθούσε, μια μέθοδος που την ακολουθούμε μόνο εμείς σε όλη την ευρωζώνη.
ΕΡ. Το να συμπεριλάβουμε τις ΔΕΚΟ στη γενική κυβέρνηση και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ το κάναμε μόνο στην Ελλάδα ή γίνεται κι αλλού;
ΑΠ. Έγινε λέει και στη Νορβηγία που όμως η Νορβηγία όπως ξέρετε είναι έξω από την ευρωζώνη, στην ευρωζώνη δεν το κάνει κανένας.
ΕΡ. Η Γερμανία το κάνει;
ΑΠ. Δεν το κάνει η Γερμανία. Καμία άλλη χώρα. Και έτσι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου οι οποίοι είναι και εκείνοι επιστήμονες, και διορισμένοι και εκείνοι από αυτή την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κα. Γεωργαντά είναι καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου της Μακεδονίας, και λέγεται ότι έχει μια καλή και αδιαμεσολάβητη σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Όμως τόλμησε από τότε μέχρι σήμερα να διαμαρτύρεται. Έστειλε γράμμα η κα. Γεωργαντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστειλε γράμμα στον Πρωθυπουργό. Αυτό με ανάγκασε λοιπόν από την προηγούμενη Δευτέρα, να πάω στη βουλή και να κάνω αίτηση καταθέσεως εγγράφων, για να δούμε δηλαδή τι λέει εκεί στους Υπουργούς, στους Πρωθυπουργούς , στους Προέδρους; Ο,τι εδώ μαγειρεύουν στα στοιχεία .
ΕΡ. επειδή διάβασα αρκετά από τα διαθέσιμα που υπάρχουν και για τις ξένες χώρες και για τις χώρες της ευρωζώνης, σχετικά με το πώς υπολογίζεται το έλλειμμα, αναφέρεται ότι για να συμπεριληφθεί – δεν είναι πρακτική να συμπεριλαμβάνονται οι ΔΕΚΟ - ,αλλά για να συμπεριληφθεί ΔΕΚΟ στην γενική κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρχει και πρόσφατη αποτίμηση των παγίων, δηλαδή της περιουσίας της ΔΕΚΟ.
ΑΠ. Ερωτήθηκες χθες ο κ. Γεωργίου και ερωτήθηκε και από κυβερνητικούς βουλευτές, χθες ήταν πολλοί και οι πράσινοι βουλευτές που εξέφρασαν την οργή τους, και την απορία τους και του είπαν : «χωρίς να έχεις κάνει προηγούμενη μελέτη, πως πήγες και έβαλες εκεί νουμεράκια;» «Γιατί το έκανες αυτό; Και Τόσο πολύ αγαπάς την πατρίδα σου;» και όταν μάλιστα ο κ. Κεφαλογιάννης μίλησε για την μηνυτήρια αναφορά του δικηγορικού συλλόγου, παρεξηγήθηκε ο κ. Γείτονας και του είπε «απειλείτε τον κ .Γεωργίου;»
ΕΡ. Σας απάντησε για την εμμονή του να συμπεριλάβει 17 ΔΕΚΟ εισηγμένες στη γενική κυβέρνηση, στο έλλειμμα;
ΑΠ. Για να αποκτήσουμε αξιοπιστία, γιατί έτσι λέει η επιστημοσύνη του, γιατί νομίζει ότι αυτή η μεθοδολογία είναι η πιο πιστή, και μάλιστα μου είπε ότι το έκανε μετά λόγου γνώσεως. Όταν ρωτήθηκε στους Υπουργούς και στον κ. Πετσάλνικο γιατί πήγαινε τους ήθελε συνενόχους, ήθελε την έγκρισή τους; Είπε ότι και προφορικώς αλλά και εγγράφως τους έχει ενημερώσει, άρα έχει αξία να μάθουμε, και θα προσπαθήσω να το μάθω μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όχι μέσω του κ Σφακιανάκη.
ΕΡ. Αληθεύει ότι απέδωσε στο swap του Σημίτη με την Goldman Such περίπου 2,26 μονάδες βάσης του ελλείμματος;
ΑΠ. Αληθεύει. Ανατρίχιασε κόσμος χθες. Και να δείτε τι θα γίνει σήμερα που έρχονται τα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Όταν είπε ότι ο Αντιπρόεδρός του, ακούστε τώρα αυτό είναι για γέλια και για κλάματα, ότι ο αντιπρόεδρος του -που τον διόρισε πάλι αυτή η κυβέρνηση- έμπαινε περισσότερες φορές λέει, του είπε ο Σφακιανάκης, από ότι έμπαινε αυτός, για να δει την ηλεκτρονική αλληλογραφία. Όταν ο κ. Κουρουμπλής του είπε ότι ο κ. Γεωργίου έστελνε e-mail στην eurostat και την παρακαλούσε να πει στον Υπουργό να διώξει τα άλλα μέλη από το Δ.Σ ήθελα να ήξερα σήμερα οι Υπουργοί πως νιώθουν όταν μέσα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αποδεικνύεται ότι δεν είναι εντολοδόχοι του ελληνικού λαού, αυτό είναι τραγικό. Ο κ. Γεωργίου είπε ότι είναι ντροπή να χρησιμοποιούνται στοιχεία υποκλοπής.
ΕΡ. Υπεβλήθη ένα αίτημα από τον Βουλευτή του ΛΑΟΣ τον κ. Βορίδη, να προσκομίσει ο Πρόεδρος της ελληνικής στατιστικής αρχής, τα επίμαχα e-mail. To δέχθηκε;
ΑΠ. Δεν απάντησε αλλά αντιλαμβάνεστε εάν εδώ η δικαστική αρχή κρίνει ότι τα συμφέροντα της χώρας αλλά και του ελληνικού λαού κρίνονται από αυτήν την ηλεκτρονική αλληλογραφία, δεν θα μπορέσει κανένας να το κρατήσει μυστικό.
ΠΗΓΗ: http://972.gr/

20 Σεπτεμβρίου 2011

«Κλείδωσαν» οι εκλογές για το Νοέμβριο

Αναδημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη, άρθρο το οποίο βρίσκουμε λογικό.
του Κώστα Χαρδαβέλλα
Ο κύβος ερρίφθη. Εκλογές το Νοέμβρη – εκτός κι αν έχουμε κάποιο βίαιο επεισόδιο (στάση πληρωμών στο εσωτερικό ή πρόβλημα στο Αιγαίο) οπότε οι εκλογές μπορεί να γίνουν και τον Οκτώβρη.
Κάτω από την πίεση της Κομισιόν που με κάθε τρόπο δείχνει την απόρριψή της στην κυβέρνηση Παπανδρέου (λόγω ατολμίας για την εφαρμογή συμφωνιών) τον τρόμο μίας αναπόφευκτής κοινωνικής έκρηξης αλλά και των αναμενόμενων διαρροών εντός του κυβερνητικού χώρου, όπου 15 τουλάχιστον βουλευτές είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν νέα επαχθή, αντιλαϊκά μέτρα όταν αυτά έρθουν στη Βουλή, οι εκλογές θεωρούνται η έξοδος της σωτηρίας για την κυβέρνηση.
Ο πυρήνας του ΠΑΣΟΚ που καθορίζει τις εξελίξεις κατέληξε στην απόφαση για εκλογές το Νοέμβρη που θα έχουν για το ΠΑΣΟΚ το εξής βασικό επιχείρημα: «Αρνούμαστε να πάρουμε και νέα αντιλαϊκά μέτρα και ζητάμε από το λαό ψήφο εμπιστοσύνης για την εφαρμογή των κόκκινων γραμμών στην Κομισιόν και του ΔΝΤ».
Ήδη κεντρικοί παράγοντες της ευρωζώνης και του ΔΝΤ έχουν ακούσει από επίσημα ελληνικά χείλη το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών «γιατί η κυβέρνηση αναγκάζεται να πάρει μέτρα που δεν έχει γι΄ αυτά την ψήφο του ελληνικού λαού».
Ορισμένα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης πιστεύουν ότι οι υπαινιγμοί για πρόωρες εκλογές προς την Κομισιόν μπορούν να λειτουργήσουν σαν «φόβητρο» για να μειώσουν τις πιέσεις της με το δεδομένο ότι η Τρόικα σε καμία περίπτωση δεν θέλει εκλογές περιπέτειας και πολιτικές εκκρεμότητες στην Ελλάδα.
Ωστόσο – κι αυτή είναι κεντρική μου διαπίστωση τις ημέρες που ήμουν στο Λονδίνο – οι ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως Γερμανοί, Γάλλοι και Ολλανδοί θέλουν να τελειώνει μία ώρα αρχύτερα η ελληνική τραγωδία κι εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν τους τρομάζει καθόλου το ενδεχόμενο μίας πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα.
Ήδη τόσο στα γραφεία της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ προχωράνε με απόλυτη μυστικότητα οι καταρτισμοί των καταλόγων των υποψηφίων των δύο κομμάτων για τις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ όμως να έχει μεγάλο πρόβλημα καθώς πολλά γνωστά ονόματα πολιτικών του χώρου αυτού έχουν αποφασίσει να απόσχουν από τις προσεχείς εκλογές.

Τα Εργα της 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967

Ανατρέχων τις σήμερον, τριάκοντα-τρία έτη μετά την Εθνεγερσίαν της 21ης Απριλίου 1967, εις τα δημοσιεύματα και τας ανασκοπήσεις των συγχρόνων ΜΜΕ, έκπληκτος διαπιστοί ότι βρίθουν "αντιστασιακών γεγονότων", ενώ απουσιάζει παντελώς παν σχετικόν με την προσφοράν και το έργον της Επαναστάσεως. Ως αν κατά την περίοδον αύτην ουδέν δημόσιον κτίριον, ουδέν νοσοκομείον, ουδεμία οδός, ουδέν φράγμα, ουδέ το ελάχιστον επαρήχθη, αλλʼ άπαντα "μαγικώς ανεφύησαν" την επομένην της "μεταπολιτεύσεως"!

Πας φιλαλήθης ευκόλως δύναται νʼ ανακαλύψη την αληθήν διάστασιν του κολοσσιαίου Έργου της Επαναστάσεως. Επί παραδείγματι, το ιστορικόν σύγγραμα του Αντιπροέδρου αυτής Στρατηγού Στ. Παττακού "21η Απριλίου 1967 - 8η Οκτωβρίου 1973 / Ημέραι και Έργα" εκτενώς πραγματεύεται και μνημονεύει αυτά.

Ακροθιγώς ας επιτραπή όπως αναφερθούν:

  • Κατασκευή Φραγμάτων Ηλεκτροπαραγωγής
  1. Αλιάκμονος
  2. Καστρακίου
  3. Πολυφύτου


  • Επέκτασις Θερμοηλεκτρικών Μονάδων
  1. Ερετρίας
  2. Πτολεμαϊδος
  3. Κατασκευή μεγάλων Γεφυρών
  4. Μέγδοβα
  5. Ρυμνίου (Αλιάκμονος)
  6. Σερβίων (Αλιάκμονος)


  • Κατασκευή Αεροδρομίων
  1. Ζακύνθου
  2. Καβάλας
  3. Κυθήρων
  4. Λήμνου
  5. Μυκόνου
  6. Πάρου
  7. Ρόδου
  8. Σάμου
  9. Σκιάθου
  10. Χίου


  • Αρδευτικά Έργα
  1. Αγρινίου - Μεσολογγίου
  2. Έβρου
  3. Νέστου
  4. Πηνειού Ηλείας
  5. Σερρών


  • Κτίρια
  1. Κρατικά Μέγαρα
  2. Διοικητηρίου ΟΛΠ
  3. Εθνικού Νομισματοκοπείου
  4. ΕΙΡΤ
  5. ΟΣΕ
  6. ΟΤΕ
  7. Πολεμικού Μουσείου
  8. Υπουργείου Εξωτερικών


  • Δικαστικά Μέγαρα
  1. Αθηνών
  2. Θεσσαλονίκης
  3. Ιωαννίνων
  4. Λαρίσης
  5. Πατρών


  • Επεκτάσεις Νοσοκομείων
  1. Αντικαρκινικού
  2. Βενιζελείου
  3. Γενικού Κρατικού


  • Έναρξις κατασκευής Πανεπιστημιουπόλεων
  1. Αθηνών
  2. Θεσσαλονίκης
  3. Πατρών


  • Επέκτασις Ηλεκτροφωτισμού
  • Επίγειος Δορυφορικός Σταθμός Θερμοπυλών
  • Επέκτασις Οδικού Δικτύου
  • Ανδριάς Ελευθερίου Βενιζέλου εις Αθήνας και Χανιά
Δωρεάν Παιδεία Μόνον επι Επταετίας
Άμεση αναγνώριση στο έργο που έκαναν οι κυβερνήσεις του φυλακισμένου Προέδρου, Γεωργίου Παπαδοπούλου, στον χώρο της Παιδείας, αποτελεί η δήλωση τουομοτίμου καθηγητού κ. Φαίδωνος Βεγλερή στον ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Αθηναίων ότι: "Μόνον επι χούντας είχαμε δωρεάν παιδεία"! Με την δήλωσή του αυτή, ο πρύτανης των Συνταγματολόγων, ο οποίος στην δίκη για την 21η Απριλίου κατέθεσε ως μάρτυρας εναντίον των φυλακισμένων Αξιωματικών, παραδέχεται την χρεωκοπία της εκπαιδευτικής πολιτικής των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων.
" Λυπούμαι που θα το πώ, αλλά οι φοιτητές είχαν δωρεάν Παιδεία μόνον επί δικτατορίας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βεγλέρης, στην διάρκεια της συνετεύξεώς του. Αναγνωρίζοντας έτσι, εμμέσως το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων της Επαναστάσεως για την μόρφωση των παιδιών του λαού. Στη συνέχεια ο κ. Βεγλερής κατήγγειλε τον Νόμο - Πλαίσιο της σοσιαλιστικής κυβερνήσεως, ότι δεν πρόσφερε τίποτε στους φοιτητές. "Με τον νόμο του 1982", είπε ο κύριος Βεγλερής, "οι φοιτητές σε τίποτε δεν ωφελήθηκαν. Με τον νόμο αυτό ωφελήθηκαν μόνοι οι διάφοροι βοηθοί επιμελητές, οι οποίοι έγιναν όλοι διδάσκοντες. " Και αμέσως μετά, κατήγγειλε τα κόμματα, οτι "είναι ένοχα για την διάβρωση και κομματικοποίηση του φοιτητικού κόσμου."
Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΠΙ 7 ΕΤΙΑΣ :
Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια το 1970-1974 ήταν απο τα Πρώτα 100 καλύτερα πανεπιστήμια στον Κόσμο, ενώ το Πάντειο το 1973 ήταν στην 7 Θέση. Απίστευτο? οχι Πραγματικό μια εποχή που η Παιδεία ήταν πραγματικά σοβαρή, πνευματική και ΔΩΡΕΑΝ.
Να σημειωθεί οτι στις μέρες μας τα Ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των σύγχρονων Κρατών
Επι 7ετιας ΑΚΟΜΑ...
  • Έναρξις κατασκευής Πανεπιστημιουπόλεων
  1. Αθηνών
  2. Θεσσαλονίκης
  3. Πατρών
  • Κατασκευή σχολείων σε όλα τα χωριά που υπήρχαν μικρά παιδιά, και δημιουργία σχολείων σε όποια μεγάλη πόλη χρειαζόταν.
  • Δωρίζονται σε 65 σχολεία της Αττικής και στην συνέχεια σε όλη την Ελλάδα προτομές του Μεγάλου Αλεξάνδρου για να τοποθετηθούν σε βάθρο σε ειδικό χώρο του κάθε σχολείου, έτσι ώστε τα παιδιά να εμπνέονται από τον Μέγα στρατηλάτη και να τον έχουν ώς πρότυπο.
  • Καθιέρωση, κρατικών βραβείων για τους αριστούχους του 6ταξιου Γυμνασίου
  • 2πλασιασμός των κονδυλίων για την παιδεία
  • Δίνονται η πρώτες υποτροφίες στους αριστούχους μαθητές, για μετέπειτα σπουδές.
  • Δίνεται Σημαντικό χρηματικό ποσό σε αριστούχους φοιτητές για την μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία
  • Παροχή Δωρεάν Ιατροφαρμακευτικής και Νοσοκομειακής περίθαλψης σε όλους τους φοιτητές
  • Χορηγήσει Σπουδαστικών Δανείων
  • Αύξηση της Χρηματικής αμοιβής για το ημερήσιο φοιτητικό συσσίτιο
  • Χορηγήσει ειδικού Κονδυλίου για την Ψυχαγωγία των φοιτητών
  • Παροχή 3τρης Εξεταστικής στους Φοιτητές
  • Δωρεάν Χορήγηση Βιβλίων Για Όλους τους ΜΑΘΗΤΕΣ και ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Μια γέυση μόνο απο αυτά που έγιναν για την παιδεία
ΑΡΘΡΟ

Εμπόριον

Κατά τό 1968,τό ισοζύγιον πληρωμών έκλεισε μέ βελτίωσιν τής συναλλαγματικής θέσεως τής Ελλάδος κατά 36 εκατ. δολλάρια, ενώ αι επί μέρους συναλλαγαί διεμορφώθησαν είς επίπεδα ενδεικνυόμενα τόσον έκ τής σημειουμένης διαρκούς ανόδου τής οικονομικής δραστηριότητος, όσον καί έκ τής συνεχιζομένης αδιαταράκτου νομισματικής σταθερότητος.
Έξ άλλου, αι μετά τού εξωτερικού εμπορικαί συναλλαγαί τής Ελλάδος κατά τό 1968 διεμόρφωσαν είς 772 εκατ. δολλάρια τό έλλειμμα τού εμπορικού ισοζυγίου, ευρίσκεται δέ τούτο εντός τών καθοριζομένων ορίων τού πεναετούς Προγράμματος Οικονομικής Αναπτύξεως, προβλέποντος ετησίαν αύξησιν περί τό 10,5 %.Τούτο προέκυψεν έκ τής αύξησεως τών εισαγωγών κατά 8 % περίπου, ανεληουσών είς 1.237 εκατομ. δολλάρια καί τής αυξήσεως τών εξαγωγών κατά 3 % περίπου, αίτινες ανήλθον τελικώς είς 465 εκατ. δολλάρια.
Αί εξαγωγαί βιομηχανικών καί βιοτεχνικών προϊόντων ανήλθον κατά τό 1968 είς τό επίπεδον τ΄ςν 108 έκατ. δολλ., ήτοι είς ποσοστόν κατά 33 % μεγαλύτερον τού 1967. Έξ άλλου, τό ποσοστόν συμμετοχής τών εξαχθέντων βιομηχανικών προϊοντων είς τό σύνολον τών τών εξαγωγών τής χώρας υπερέβη κατά τό 1968 τό 23 %. Ιδιαιτέρα αύξησις εσημειώθη είς τάς εξαγωγάς : Τών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (κατά 28 %), τών χημικών καί φαρμακευτικών (κατά 24 %), τών ειδών λαϊκής τέχνης (κατά 42 %) τού αλουμινίου (κατά 23 %). Επίσης, εδιπλασιάσθησαν αί εξαγωγαί τών λοιπών μετάλλων καί ειδών μετάλλου ενώ τού νικελίου εξαπλασιάσθησαν καί τών ειδών εκ δέρματος υπερεδιπλασιάσθησαν. Αί εξαγωγαί κατά τό 1968 τού νέου ελληνικού προϊόντος, τών αντικροτικών, απέδωσαν έσοδον 8,5 εκατ. δολλαρίων. Τέλος, άνοδον κατά 38 % εσημείωσεν η εξαγωγή ορυκτών καί μεταλλευμάτων, μέ επί κεφαλής τήν δίπυρον μαγνησίαν, ενώ η αξία τών εξαχθέντων πετρελαιοειδών ανήλθεν είς 10 εκατ. δολλάρια.
Ή διαμόρφωσις τών εξαγωγών είναι χαρακτηριστική τής επελθούσης ευνοϊκής είς αυτάς υπό τήν έννοιαν ότι η άνοδος τής εξαγωγικής δραστηριότητος τής οικονομίας βασίζεται ολονέν καί περισσότερον είς δυναμικά καί απολύτως ανταγωνιστικά προϊόντα τών αναπτυσσομένων ελληνικών μεταποιητικών έν γένει επιχειρήσεων. Τούτο ενέχει ιδιαιτέραν σημασίαν διά τήν προαγωγήν τού εξωτερικού εμπορίου τής χώρας, λαμβανομένου πάντοτε υπ΄ όψιν ότι, ύπο τό υφιστάμενον διαμορφωτικόν καθεστώς τής γεωργικής μασ παραγωγής, τής εκ φυσικών αιτίων διακυμάνσεως, ώς καί τών επικρατουσών συνθηκών διεθνούς εμπορίας τών γεωργικών προϊόντων, η εξαγωγή αυτών δέν δύναται νά παρουσιάζη ρυθμόν ανάλογον εκαίνου τών βιομηχανικών καί βιοτεχνικών προϊόντων. Οπωσδήποτε, αί εξαγωγαί τών γεωργικών προϊόντων ώςτού καπνού, τής σταφίδος, τών εσπεριδοειδών, τού βάμβακος κλπ. αντιπροσωπεύουν τό 75 % περίπου τής αξίας τού συνόλου τών πραγματοποιουμένων κατ΄ έτος εξαγωγών.
Αί εισαγωγαί τροφίμων (βασικών ειδών διατροφής) κυρίως κρεάτων καί σακχάρεως ενεφάνισαν αύξησιν 11 %.
Αί εισαγωγαί βιομηχανικών ειδών ενεφάνισαν αύξησιν τών μέν βασικών ειδών ευρείας καταναλώσεως κατά 8 %, τών δέ μή βασικών κατά 4 %. Η εισαγωγή πρώτων υλών υπήρξεν ηυξημένη κατά τό 1968, ανελθούσα είς τό επίπεδον τών 254 εκατ. δολλαρίων. Η εισαγωγή καφαλαιουχικού εξοπλισμού ενήλθεν είς 323 εκατ. δολλάρια, ενώ η εισαγωγή αργού πετρελαίου διά τήν κάλυψιν τών παραγωγικών αναγκών τών διϋλιστηρίων ανήλθεν είς 73 εκατ. δολλάρια.
Αι ξέναι επενδύσεις
Τό σύνολον τών εισρευσάντων είς τήν Ελλάδα κεφαλαίων κατά τό 1968 ανήλθον είς 355 εκατ. δολλ. Αξίζει νά σημειωθή ότι ποσόν 148 εκατ. δολλ. ήτοι τό 42 % τών πάσης φύσεως εισαχθέντων κεφαλαίων καλύπτουν τά εισρεύσαντα μακροπρόθεσμα κεφάλαια μόνον ιδιωτών. Τούτο οφείλεται είς τήν εμπιστοσύνην αφ΄ενός τής διεθνούς επιχειρηματικότητοσ είς τήν ελληνικήν οικονομίαν καί αφ΄ετέρου είς τά θεσπισθέντα προστατευικά μέτρα διά τά ξένα κεφάλαια. Χαρακτηριστικόν είναι ότι κατά τό πρώτον μόνον τρίμηνον τού 1969 αι εγκιθείσαι επενδύσεις ξένων κεφαλαίων ανήλθον είς 78,6 εκατομ. δολλάρια.
Αι εισπράξεις έξ αδήλων συναλλαγών κατά το 1968 ανήλθον είς 719 εκατ. δολλ., ουσαι κατά 60 εκατ. δολλ. υψηλότεραι έναντι τού 1967. Ούτω είς τό ισοζύγιον αδήλων συναλλαγών εδημιουργήθη καθαρόν πλεόνασμα εκ 524 εκατ. δολλ. Αξίζει νά σημειωθή ότι υπήρξεν αύξησις τών εισπράξεων τού ναυτιλιακού συναλλάγματος τό οποίον ανήλθεν είς 243 εκατ. δολλ., ενώ τά μεταναστευτικά εμβάσματα τών είς εξωτερικόν Ελλήνων εργαζομένων ανήλθον είς τό ποσόν τών 240 εκατ. δολλ. κατά τό έτος 1968.
Αι ευνοϊκαί εξελίξεις είς τήν οικονομίαν τής χώρας ισχυροποίησαν τήν συναλλαγματικήν θέσιν τής Ελλάδος. Πράρματι, τά επίσιμα είς χρυσόν καί ξένον συνάλλαγμα διαθέσιμα τής Τραπέζης τής Ελλάδος ανήλθον (Δεκέμβριος 1968) είς τό επίπεδον τών 297 εκατ. δολλ., ήτοι ηυξήθησαν κατά 36 εκατομ. δολλ. έναντι τού Δεκεμβρίου 1967. Τό επίταυγμα τούτο συνετελέσθη είς περίοδον διεθνών νομισματικών διαταραχών καί κλονισμού τού συναλλαγματικού ισοζυγίου πλείστων ισχυρών οικονομιών.
ΑΡΘΡΟ

Εθνική Άμυνα

Οι αριθμοί δια τους εξοπλισμούς αποκαλύπτουν τα ψεύδη του πολιτικού κατεστημένου.
Μέχρι το 1967 ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν είχε δαπανήσει ούτε μιαν δραχμήν δια την αγοράν πολεμικού υλικού. Το είδος και το ύφος των εξοπλισμών μας ερυθμίζετο από ξένα κράτη. Ελληνικήν εθνικήν πολιτικήν εξοπλισμών εφήρμοσε η Ελλάς μετά την 21ην Απριλίου 1967. Έτσι, αφού κατηρτίσθησαν τα προγράμματα εξοπλισμών, αγοράσθησαν ταχύτατα 4 υποβρύχια από την Γερμανίαν, εξοπλισμένα με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, 4 πυραυλάκατοι εκ Γαλλίας (είναι αυταί εις τας οποίας ο Αβέρωφ άλλαξε τα ονόματα!!), 40 υπερσύγχρονα αεροπλάνα Φάντομς και μέγα αριθμόν τορπιλλακάτων και συγχρόνων αρμάτων μάχης τύπου AMX-30 από την Γαλλία.
Το εξοπλιστικόν πρόγραμμα ολοκληρώθη το τέλος του 1973 και αρχάς του 1974. Ηκολούθησαν πολλαί νέαι παραγγελίαι. Έτσι ηγοράσθησαν από την Γαλλίαν 40 υπερσύγχρονα αεροσκάφη Μιράζ F-IC, 60 βομβαρδιστικά CORSAIR-A7 αμερικανικής κατασκευής, 18 μεταφορικά αεροπλάνα C-130 αμερικανικής κατασκευής, 4 πυραυλάκατοι γαλλικής κατασκευής, 100 γαλλικά άρματα μάχης τύπου AMX-30, μέγας αριθμός ελικοπτέρων απο ΗΠΑ και Ιταλίαν, σημαντικός αριθμός τορπιλλακάτων, ως και μεγάλαι ποσότητες αντιαρματικού και ανθυποβρυχιακού υλικού.
Η συνολική αξία των αγορών υπερέβη τα 3000 εκατομμύρια δολάρια και μιλάμε δια χρήματα της εποχής εκείνης. Σημειούται οτι το μέγιστον μέρος των δαπανών της πρώτης φάσεως είχε εξοφληθεί προ της 24/7/1974. Επίσης, προ της ημερομηνίας αυτής είχε πληρωθεί η προκαταβολή (20-25%) της δευτέρας φάσεως εξοπλισμών και είχαν συναφθεί τα απαραίτητα μακροπρόθεσμα δάνεια (ενδεικτικόν της λίαν υψηλής δανειοληπτικής ικανότητος της χώρας) από το εξωτερικόν.
Η πρώτη μοίρα Φάντομ και άπαντες οι λοιποί εξοπλισμοί της πρώτης φάσεως είχαν παραληφθεί και ενταχθεί εις το σύστημα αμύνης της χώρας προ του Ιουλίου 1974. Είναι μια απάντησις εις τα γελοία ψεύδη οτι η Ελλάς δεν ήτο εξοπλισμένη (η Τουρκία δεν διέθετε αεροπλάνα Φάντομς) και οτι εις τα κιβώτια οπλισμού ευρίσκοντο πέτρες αντί όπλων!!!

Εθνική Οικονομία

Η δραχμή από ταπεινός καί ανεπιθύμητος συγγενής των ξένων χρηματιστηρίων κατέστη, κατ' επίσημον γενικήν αναγνώρισιν, έν εκ τών σκληροτέρων νομισμάτων τού διεθνούς νομισματικού συστήματος. Εις τό διεθνούς προβολής Οικονομικόν Δελτίον <> (τεύχος Αυγούστου 1968) της First National City Bank, η δραχμή αναφέρεται ως τό σταθερώτερον ευρωπαϊκόν νόμισμα καί μεταξύ τών εννέα σταθερωτέρων τού κόσμου.
Ο τιμάριθμος
Η υγιής οικονομία της χώρας περιώρισε τήν αύξησιν τού τιμαρίθμου εις 1,7% διά τό 1967, έναντι αυξήσεως 5% του 1966 καί 3% του 1965. Απόλυτος σταθερότης τών τιμών επετεύχθη κατά τό 1968, εντός τού οποίου τό μέσον επίπεδον τού τιμαρίθμου ενεφάνισεν αμελητέαν αύξησιν κατά 0,3% μόνον.
Η κεφαλαιαγορά
Η αξία τών χρηματιστηριακών συναλλαγών ανήλθε κατά τό 1969 εις τό επίπεδον τών 1.885 εκατ., σημειωθείς ούτω αυξήσεως κατά 85% έναντι του 1967 καί 151% έναντι του 1966. Περισσότερον εντυπωσιακή υπήρξεν η άνοδος εις τας επί μετοχών συναλλαγάς, ανελθούσας εις 720 εκατ. δρχ. σημειωθείσης αυξήσεως κατά 142% έναντι του 1967 και 208% του 1966. Η μέση ετήσια άνοδος του δείκτου ανήλθε κατά το 1968, εις 49% έναντι του 1967 καί εις 58% έναντι του 1966.
Η χρηματοδότησις τής οικονομίας
Διά τών ληφθέντων πιστωτικών μέτρων, απεδεσμεύθη το πιστωτικόν σύστηπα εκ τών αναχρονιστικών μεθόδων καί εισήχθησαν σύγχρονοι μέθοδοι χρηματοδοτήσεως, ιδιαιτέρως εισ τάς παραγωγικάς δραστηριότητας εις τούς τομείς τών οικοδομών, του εμπορίου, της γεωργίας, των επαγγελματιών του τουρισμού, των ναυπηγήσεων, των γεωργικών βιομηχανιών, της βιοτεχνίας και τών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Συμφώνως πρός τα στοιχεία τής Τραπέζης τής Ελλάδος, το συνολικόν ύψος τής χρηματοδοτήσεως τής οικονομίας τής χώρας ανήλθε κατά τήν 31ην Δεκεμβριου 1968 εις 96.574 εκατ. δρχ. η συνολική χρηματοδότησις του ιδιωτικού τομέως ανήλθε κατά το αυτό έτοσ εις 80.740 εκατ. δρχ. Ευρυτάτη υπήρξεν η συμμετοχή εις τήν χρηματοδότησιν τής οικονομίας τών καθαρώς επενδυτικών τραπεζών κατά το 1968. Η Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως εχορήγησεν εις βιομιχανίας δάνεια ύψους 528 εκατ. δρχ., ενώ η Τράπεζα Επενδύσεων προέβη εις επενδύσεις εις τήν βιομηχανίαν συνολικού ύψους 196 εκατ. δρχ.
Το δημόσιον χρέος
Hellenic General Government Gross Public Debt, as a percent of nominal GDP:
1970197519801985199019952000*
17.418.322.647.289.0108.7103.0
(*) Estimate and projection.
Source: Analytical Databank, OECD

Το οικονομικό θαύμα της 21ης Απριλίου

Και νέα έκθεση της ΕΟΚ ομολογεί το οικονομικό θαύμα που συνετελέσθη επί διακυβερνήσεως της χώρας από την στρατιωτική κυβέρνηση της 21ης Απριλίου! Πρόκειται για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΟΚ που αναφέρεται στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και προτείνει τρόπους ενισχύσεώς της. Στην έκθεση αυτή διαβάζουμε:
Ο μέσος ετήσιος ρυθμός του ΑΕΠ της Ελλάδος την περίοδο 69-73 ήταν 7.8% έναντι αντιστοίχου ρυθμού της κοινότητας 4.6%. Την περίοδο μετά την πρώτη πετρελαϊκή κρίση (73-80) η αύξηση ήταν 3.5% έναντι 2.3% της Κοινότητας. Από το 1980 όμως και μετά και για την περίοδο 80-86 ο ρυθμός γίνεται μικρότερος του αντίστοιχου της Κοινότητας 0.7% έναντι 1.4%. Οι ρυθμοί για το 1986 και 1987 είναι 1.3% και 0.7% αντίστοιχα, ενώ οι εκτιμήσεις για την Κοινότητα είναι πιο ενθαρρυντικές 2.5% και 2.2%
Είναι φανερό ότι τα χρόνια 79 και 80 είναι το σημειό καμπής της προηγούμενης τάσεως. Η κρίση επηρέασε λιγότερο τον τομέα ρυθμού αυξήσεως της βιομηχανίας από 6.1% την περίοδο 72-79 γίνεται αρνητικός (0.7%) την περίοδο 80-85. Η συμμετοχή του προϊόντος της μεταποιήσεως στο ΑΕΠ από 21.3% το 80 πέφτει στο 18.7% το 1985 (στα επίπεδα του 1972).
Η κατανάλωση
Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αυξήσεως της εσωτερικής ζητήσεως για προϊόντα μεταποιήσεως την περίοδο 72-79 σε πραγματικούς όρους ήταν 6.2% έναντι 3.6% της Κοινότητας των 4. Η εικόνα όμως άλλαξε τελείως την επόμενη περίοδο 79-85 με πτώση του μέσου ρυθμού στο -0.6% έναντι ρυθμού 0.1% για τους 4 της Κοινότητας. Η ανάκαμψη που άρχισε το 1983 δεν ήταν ακόμη επαρκής ώστε να επιτευχθεί το επίπεδο του 1979. Στις εξωτερικές αγορές τα μερίδια της χώρας παρέμειναν σχετικά σταθερά μεταξύ των ετών 74 και 1985. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το κόστος στο εσωτερικό δημιούργησαν αναμφίβολα προβλήματα στις εξαγωγές. Στην περίοδο 70-79 παρατηρήθηκε μια ανάπτυξη των κλάδων των υφαντικών, χημικών και μη μεταλλικών ορυκτών παρόμοια με εκείνη που χαρακτήρισε τις πρόσφατες βιομηχανοποιημένες χώρες (MICS). Μετά την κρίση του 1979-80 οι κλάδοι των τροφίμων και των χημικών δεν επηρεάστηκαν αισθητά, ενώ δυσμενής ήταν η εξέλιξη του κλάδου των υφαντικών.
Η σχέση μεταξύ παραγωγικότητας και απασχολήσεως
Την περίοδο 72-79 η παραγωγικότητα της εργασίας για το σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό (2.8%) λίγο μεγαλύτερο από εκείνο της Κοινότητας (2.5%). Η τάση αυτή συνεχίστηκε και μεταξύ των ετών 79-85 1.3% έναντι 1.4% της Κοινότητος. Η αύξηση της παραγωγικότητος για το 1986 εκτιμάται μικρότερη από εκείνη της Κοινότητος (1.0% έναντι 1.9%) ενώ το 1987 προβλέπεται μείωςση κατά 0.8% έναντι θετικού ρυθμού της Κοινότητος 1.5%
Επενδύσεις
Από το 1974 και μετά οι επενδύσεις στην μεταποίηση μειώνονται. Παρατηρείται μικρή ανάκαμψη το 1979-80 και το ποσοστό στο σύνολο των επενδύσεων το 1984-85 ανέρχεται στο 14.5% δηλαδή στα επίπεδα του 1970. Επιπλέον οι επενδύσεις υλοποιούνται σε παραδοσιακές βιομηχανίες όπως τροφίμων, υφαντικών, ενδύσεως, τσιμέντου κλπ. Το ποσοστό συμμετοχής των επενδύσεων σε παραδοσιακούς κλάδους μειώνονταν μέχρι το 1970 και κατόπιν είχε ανοδική πορεία. Αντίθετα η συμμετοχή των επενδύσεων σε κεφαλαιουχικά αγαθά σημείωσε αντίστροφη πορεία. Οι δημόσιες επενδύσεις στη μεταποίηση ενώ στην περίοδο του 70-75 ήταν το 2% του συνόλου των επενδύσεων του κλάδου, το ποσοστό ανέρχεται στο 5% την δεκαετία του 75-85.
Οι άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό εμφανίζονται την δεκαετία του 1960 (Ν. 2687/53) και ανέρχονται στο 61% του συνόλου των επενδύσεων την μεταποίηση και υλοποιούνται σε μονάδες παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών. Στο τέλος της δεκαετίας του 70 το ποσοστό μειώνεται στο 4% και στρέφεται στην παραγωγή καταναλωτικών αγαθών. Η μείωση αυτή αντανακλά κυρίως διεθνείς τάσεις καθώς και την επίδραση της βαθμιαίας απώλειας του πλεονεκτήματος του κόστους εργασίας.



 Μας το έστειλαν και το αναδημοσιεύουμε ως μέτρο σύγκρισης.

16 Σεπτεμβρίου 2011

Τέλος ακίνητης περιουσίας. Αυτό που δεν θα έμπαινε στον λογαριασμό της ΔΕΗ




Ο υπουργός οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος ή κατά το ορθότερον Μπένη, μας έλεγε στις 23 Ιουνίου 2011, σε συνέντευξή του:
«δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους και ιδίως φόρους»
Το θεωρούσε μάλιστα και απαράδεκτο.
Αυτόν τον απαράδεκτο και ανίκανο ψεύτη πολιτικάντη, ποιός κρετίνος νεοραγιάς θα τον ξαναψηφίσει;

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ για να ξέρετε τι θα δώσουμε

Συντελεστής ειδικού τέλους (€/τ.μ.)
Τιμή ζώνης

Παλαιότητα
Συντελεστής
0,5
για ευπαθείς ομάδες

έως 26 έτη
1
3
έως € 500

25-20 έτη
1,05
4
€ 501-1000

19-15 έτη
1,1
5
€ 1001-1500

14-10 έτη
1,15
6
€ 1501-2000

9-5 έτη
1,2
8
€ 2001-2500

4-0 έτη
1,25
10
€ 2501-3000



12
€ 3001-4000



14
€ 4001-5000



16
€ 5001 και άνω