1 Δεκεμβρίου 2013

Εξ όνυχος κρίνεται

Με αφορμή την απόλυση καθηγήτριας του κολεγίου Αθηνών, επειδή έπιασε τον υιό Σαμαρά να αντιγράφει (το μεταδίδουμε με κάθε επιφύλαξη, μετά από πολλά μηνύματα που έχουμε λάβει) 


Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, κρίνεται μια υπόθεση, από αυτές που η έκβαση τους δείχνει αν πραγματι μπορούμε να γίνουμε ευνομούμενη πολιτεία. Αν η συνταγματική επιταγή περί ισονομίας έχει πραγματι ουσιαστικό περιεχόμενο, η αν καταντά κουρελόχαρτο, όταν θίγονται τα συμφέροντα των ισχυρών, είτε της πολιτικής είτε του χρήματος.

Πριν προχωρήσω στο συγκεκριμένο θέμα, αισθάνομαι την ανάγκη να θυμίσω ένα περιστατικό που συνέβη στην Βρετανία. Όταν ο γιος του Τόνι Μπλερ συνελήφθη από αστυνομικούς σε κατάσταση μέθης, ο τότε πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη για την συμπεριφορά του παιδιού του. Και κανείς δεν διανοήθηκε να προχωρήσει σε απόλυση ή άλλης μορφής δίωξη κατά των αστυνομικών που έκαναν ευσυνειδήτως την δουλειά τους.

Και τώρα επιστροφή στα δικά μας. Τον Ιούνιο του 2012 μια καθηγήτρια του κολεγίου Αθηνών συνέλαβε επ’ αυτοφώρω τον γιο του Αντώνη Σαμαρά να αντιγράφει κατά την διάρκεια των εξετάσεων στο μάθημα της χημείας. Η συνεχεία ήταν, δυστυχώς, απολύτως ελληνική. Η διοίκηση του συγκεκριμένου ιδρύματος προχώρησε στην απόλυση της κυρίας Ευφρόσυνης Μπουλούτα. Και μια «λεπτομέρεια»: Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του συγκεκριμένου κολεγίου ήταν ο αρχιτέκτων Αλέξανδρος Σαμαράς. Αδελφός του πρωθυπουργού και θειος του μαθητή που εθίγη από την ενέργεια της εκπαιδευτικού.

Η απολυμένη καθηγήτρια προσέφυγε στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), όργανο κορυφαίου κύρους και δικαιοδοσίας για το χώρο της παιδείας, θεωρώντας, όπως και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), που την συνέδραμε, ότι η καταγγελία της σύμβασης της δεν ήταν νόμιμη. Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει μάλιστα ότι το ΚΥΣΔΕ, «κάτω από πολιτικές πιέσεις», απέφυγε επί ένα και πλέον έτος να εξετάσει την υπόθεση. Ως που υποχρεώθηκε από δικαστικές αποφάσεις.

Σήμερα ο νεαρός Σαμαράς είναι μαθητής της Γ΄ λυκείου, με άριστες επιδόσεις που του εξασφαλίζουν τη δυνατότητα να φοιτήσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, όπως και ο πατερας του. Καλή τύχη να έχει το παλικάρι. Αλλα η ελληνική πολιτεία δίνει τις δικές της εξετάσεις. Περνά μια ακόμη δοκιμασία από εκείνες εκ των οποίων κρίνεται αν είναι μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία, η ένα τριτοκοσμικό μόρφωμα όπου, αλίμονο σε εκεινον που κάνει ευσυνειδήτως την δουλειά του, όταν θίγει υψηλά συμφέροντα. Από την καθηγήτρια, ως τον αστυνομικό που κόβει κλίση σε «επώνυμο». 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

email giorgis@massavetas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου