11 Μαρτίου 2014

Λάμπρος Κατσώνης και η σχέση του με την Γιάλτα στην ΟυκρανίαH Γιάλτα, είναι μια πόλη θέρετρο στην Κριμαία της Ουκρανίας.
Είναι γνωστή από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-ΕΣΣΔ-Μ. Βρετανίας στο τέλος του B΄ παγκοσμίου πολέμου.
Η συμφωνία της Γιάλτας υπογράφτηκε στο θερινό ανάκτορο των ρώσων αυτοκρατόρων που είχε χτίσει ο τσάρος Νικόλαος το 1911.
Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως το ανάκτορο αυτό βρίσκεται 3 χλμ δυτικά της Γιάλτας στην μικρή πόλη "Livadia" δηλαδή "Λιβαδειά" και ονομάζεται "Livadia palace".
Η Λιβαδειά της Κριμαίας οφείλει το όνομά της στο Λάμπρο Κατσώνη.
Όταν ο Έλληνας επαναστάτης επέστρεψε στη Ρωσία καθώς το κίνημά του απέτυχε, η τσαρίνα Αικατερίνη του έδωσε ένα μεγάλο αγρόκτημα στην Κριμαία, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα.
Το τσιφλίκι αυτό το ονόμασε "Λιβαδειά" σε ανάμνηση της πατρίδας του που δεν την ξαναείδε ποτέ.
Εκεί δημιούργησε αμπελώνες και έγινε έμπορος κρασιού, έκανε οικογένεια, οι γιοι του σταδιοδρόμησαν στο ρωσικό στρατό και ένας εγγονός του έγινε συγγραφέας.
Το υποστατικό με τους κολλήγους που εργάζονταν στο αγρόκτημα εξελίχθηκε σε χωριό.
Το όνομα "Λιβαδειά" παρέμεινε και το 1835 καθιερώθηκε επίσημα.
Σήμερα έχει 900 κατ. Περίπου και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, λόγω του ανακτόρου-μουσείου που υπογράφτηκε η συνθήκη της Γιάλτας.
Στο αγρόκτημα του Λάμπρου Κατσώνη, λοιπόν, το 1945 οι Στάλιν-Ρούσβελτ-Τσόρτσιλ αποφάσισαν την τύχη του μεταπολεμικού κόσμου, την ίδρυση του ΟΗΕ, τις σφαίρες επιρροής, τη διαίρεση της Γερμανίας κλπ.

Και κάτι τελευταίο: το 1979 ο Ρώσος αστρονόμος Nikolay Stepanovich Chernykh που εργαζόταν στο εργαστήριο αστροφυσικής της Κριμαίας ανακάλυψε έναν μικρό πλανήτη (αστεροειδή) και του έδωσε το όνομα: "3006 Livadia" από την ήσυχη μικρή κωμόπολη, όπου συνήθιζε να ξεκουράζεται.
Έτσι από το Λάμπρο Κατσώνη, το όνομα της Λιβαδειάς έφτασε ως το διάστημα.

ΠΗΓΗ: από μήνυμα που λάβαμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου