9 Φεβρουαρίου 2015

Υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς: Εντεκα-ζωνική και μοντέλο Βρυξελλών ή δυο κρατών

Ο Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζει ότι, λόγω της εισβολής, έχει «ομογενοποιηθεί» η Κυπριακή Δημοκρατία, «ολοκληρώνοντας τη διαδικασία που ξεκίνησαν οι Ε/Κ το 1963», υιοθετώντας επί της ουσίας τα απαράδεκτα και ανιστόρητα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς

Οι εκλογές στην Ελλάδα τελείωσαν. Ο κυρίαρχος λαός αποφάσισε. Ανεξαρτήτως αν συμφωνεί κανείς ή όχι με τις ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις του άλλοτε περιθωριακούακρο-αριστερού κόμματος της Ελλάδας, ο λαός ανέδειξε τον Αλέξη Τσίπρα Πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ για Κυβέρνηση. Στην Κύπρο παρακολουθούνται με αγωνία οι εξελίξεις για το τι μέλλει γενέσθαι, τόσο στο πεδίο της οικονομίας αλλά κυρίως για τα εθνικά θέματα και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και δη για το Κυπριακό.

Ως θετική εξέλιξη κρίνεται η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το πηδάλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, που εκτός από ένθερμος υποστηρικτής του εκτρώματος «ΣχεδίουΑνάν», απέστειλε και την επαίσχυντη εκείνη ρηματική διακοίνωση στην Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή τόλμησε η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους να διερωτηθεί τι έπραξε η Ελλάδα ως Προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ε.Ε., όταν οι Τούρκοι υπέβαλαν το απαράδεκτο εκείνο έγγραφο, με το οποίο κήρυτταν την Κυπριακή Δημοκρατία «εκλιπούσα».

Πολλοί έσπευσαν αβίαστα, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, να χαιρετίσουν την ανάληψη της νευραλγικής θέσης του Υπουργού Εξωτερικών από τον κ. Νίκο Κοτζιά, χαρακτηρίζοντάς την εθνικά ωφέλιμη και αποδίδοντάς του θέσεις πατριωτικές, επικαλούμενοι ειδικότερα αντίθεση του νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδος στο Σχέδιο Ανάν.

Ο Νίκος Κοτζιάς υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΚΝΕ και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Μεταπήδησε πολιτικά, διατελώντας εκ των εξ απορρήτων συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ εσχάτως προσέγγισε τον Αλέξη Τσίπρα, σχέση η οποία προφανώς ευόδωσε στον διορισμό του ως ΥΠΕΞ.

Κατά τη συμμετοχή του νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδος στο συνέδριο στο Κολέγιο St Antony του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τον Μάιο του 2007, με θέμα «Cyprus after Accession: Getting past ‘No’?», ανέπτυξε εισήγηση η οποία τιτλοφορείται «Contradictions, Conflicts and Paradoxes - A Framework for a Solution». Δεν ήταν, εξάλλου, η πρώτη φορά που συμμετείχε σε συνέδριο στο St Antony’s ο κ. Κοτζιάς, καθώς στις 3-4 Οκτωβρίου 2003 συμμετείχε σε σεμινάριο ωραιοποίησης του Σχεδίου Ανάν με θέμα «Getting to Yes: Suggestions for Embellishment of the Annan Plan for Cyprus».

Ο κ. Κοτζιάς στην εισήγησή του το 2007 απορρίπτει μεν το Σχέδιο Ανάν φραστικά, ωστόσο προτείνει ως λύση του Κυπριακού μια «μετα-μοντέρνα Ομοσπονδία» (sic). Ισχυρίζεται ότι αυτή θα είναι μια νέα τύπου «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», χωρίς να παραγνωρίζονται οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977-79, τα διάφορα σχέδια λύσης που έχουν προταθεί κατά καιρούς και η «παρούσα κατάσταση στο νησί».
Ο κ. Κοτζιάς εμφανώς ευθυγραμμίζεται με την πάγια τουρκική θέση περί «αναγνώρισης των πραγματικοτήτων», μέσω της οποίας επιχειρείται η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής. Σημειώνεται ότι, στην εν λόγω εισήγηση, ο νέος ΥΠΕΞ της Ελλάδος ισχυρίζεται ότι η επιστροφή σε μια ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι δυνατή λόγω «των γεγονότων της δεκαετίας του '70».
Ο Νίκος Κοτζιάς υποστηρίζει ακόμα ότι, λόγω της εισβολής, έχει «ομογενοποιηθεί» η Κυπριακή Δημοκρατία, «ολοκληρώνοντας τη διαδικασία που ξεκίνησαν οι Ε/Κ το 1963», υιοθετώντας επί της ουσίας τα απαράδεκτα και ανιστόρητα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς περί επιχείρησης εθνοκάθαρσης των Τ/Κ.

Υποστηρίζει ακόμη ότι πρέπει να εγγυηθούν στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού, ξεχωριστά εδαφικά συνιστώντα κράτη για κάθε κοινότητα και ισότητα στην κεντρική κυβέρνηση. Το κάθε συνιστών κράτος να έχει τρεις με τέσσερις επαρχίες και η Λευκωσία να λάβει καθεστώς Βρυξελλών και να έχει κι αυτή δύο «υπο-συστήματα»! (ο κ. Κοτζiάς προφανώς αγνοεί τη δυσλειτουργικότητα και παντελή αποτυχία του συστήματος στο Βέλγιο). Δέκα περιφέρειες η μικρή Κύπρος των 240 χιλιομέτρων.
Ο νέος ΥΠΕΞ της Ελλάδος δεν σταματάει όμως εκεί. Προτείνει ως εντέκατο μόρφωμα, μιαν ανεξάρτητη Αρχή για τις μειονότητες, για τις οποίες εισηγείται ενισχυμένη συμμετοχή στη διακυβέρνηση του τόπου. Σε περίπτωση εμπλοκής; Μην ανησυχείτε.

Το «Σχέδιο Κοτζιάς» προβλέπει αντί ξένους δικαστές όπως το Σχέδιο Ανάν, αντικατάστασή τους με εκπροσώπους των θρησκευτικών μειονοτήτων. Από τη μια ο κ. Κοτζιάς υποστηρίζει στην εισήγησή του ότι δεν θα πρέπει να δίδεται μεγάλη έμφαση στην εθνικότητα, ακολουθώντας την πάγια βρετανική πολιτική της «κυπροποίησης» των Ελλήνων της Κύπρου, ωστόσο από την άλλη, με μεγάλη ευκολία προτείνει δύο ξεχωριστάσυνιστώντα κράτη για κάθε κοινότητα με βάση την εθνικότητα και εγγυημένη συμμετοχή άλλων μειονοτήτων σε θεσμικές θέσεις με μοναδικό κριτήριο την εθνική ή/καιθρησκευτική καταγωγή.

Ο κατά τα άλλα αριστερός ΥΠΕΞ της Ελλάδος δεν μας επεξηγεί, ωστόσο, πώς θα λειτουργήσουν όλα τα προαναφερθέντα μορφώματα, ούτε πώς θα αποκαταστηθούν τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο των ρατσιστικών συνιστώντων κρατών, ούτε το πώς θα προκύψει καθεστώς ασφάλειας στο νησί, μέσω της πλήρους αποστρατιωτικοποίησης που προτείνει.

Και αν η «μετα-μοντέρνα Ομοσπονδία» που ο κ. Κοτζιάς προτείνει να ονομαστεί «ΣχέδιοΑνάν 6» δεν πετύχει; Ο νέος ΥΠΕΞ της Ελλάδος προτείνει βελούδινο διαχωρισμό στα πρότυπα του τσεχοσλοβακικού μοντέλου, προσθέτοντας τον εαυτό του σε μιαν αναπτυσσόμενη λίστα ανθρώπων που πλέον καλούν για λύση δυο κρατών, παραδιδόμενοιστις πάγιες επιδιώξεις της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας.

Οι εκφρασθείσες θέσεις του κ. Κοτζιά κατά το παρελθόν πρέπει να προβληματίσουν καθώς πλέον βρίσκεται στην κορυφή της ελληνικής διπλωματίας και οι απόψεις του θα επηρεάσουν άμεσα την πορεία του Κυπριακού και τις τύχες του κυπριακού Ελληνισμού.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΤ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου