9 Φεβρουαρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Το "Άρδην" του Γιώργου Καραμπελιά είναι μια ηλεκτρονική και έντυπη προσπάθεια που εντάσσεται ιδεολογικά στον χώρο της πατριωτικής αριστεράς. Ναι, υπάρχει και τέτοια, πέρα από την στρεβλωμένα και ακραία διεθνιστική αριστερά. Η διαφορά είναι πως σε επίπεδο ηγεσιών πολιτικών κομμάτων, μεγαλοδημοσιογράφων, αλλά και της ελίτ της ακαδημαϊκής κοινότητας και γενικότερα της πνευματικής ηγεσίας ψάχνεις τους (εθνο)πατριώτες αριστερούς με το ...κυάλι. Είναι είδος προς εξαφάνιση... Οι συντριπτικά περισσότεροι από τους προαναφερθέντες είναι "προοδευτικοί"... Αντίθετα, στις τάξεις των ψηφοφόρων των κοινοβουλευτικών αριστερών κομμάτων (κυρίως του ΚΚΕ, λιγότερο του ΣΥΡΙΖΑ) ο (εθνο)πατριωτισμός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος, έστω και λανθάνων (σε αρκετές περιπτώσεις), ή υφέρπων (σε μερικές άλλες). Όταν, όμως, αυτοί οι συμπολίτες μας δίνουν την ψήφο τους σε ακροαριστερές και στρεβλωμένα διεθνιστικές ηγεσίες κομμάτων και γενικότερα σε τέτοιους πολιτικούς σχηματισμούς εκλαμβάνεται αυτό από τους τελευταίους ως έγκριση των δικών τους εθνομηδενιστικών θέσεων. Και άρα συνεχίζουν να τις έχουν και να τις προωθούν μέσα και έξω από την Βουλή, στην οποία μπαίνουν με την ψήφο των - έστω και όχι ιδιαίτερα ένθερμων και συνειδητοποιημένων - (εθνο)πατριωτών ψηφοφόρων τους!..

Και μια που μίλησα για εθνομηδενισμό. Ο γράφων - παρακαλώ να μην εκληφθεί ως εγωιστικό αυτό, όσοι με γνωρίζουν ξέρουν διαχρονικά τις απόψεις μου - χρησιμοποιεί αυτή την λέξη και αναλύει το περιεχόμενό της, αλλά και τους φορείς της ιδεολογίας της, εδώ και χρόνια. Πριν να την πει ως λέξη ο Καρατζαφέρης, ή ο Παπαθεμελής (δεν διεκδικώ βέβαια την πρωτιά, ούτε και την πατρότητα του εν λόγω ορισμού...). Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι ξεκίνησε και ο χώρος της πατριωτικής αριστεράς να κάνει χρήση αυτής της λέξης, χωρίς περιστροφές. Καλοδεχούμενο και ιδιαίτερα εποικοδομητικό. Εξαιρώ το ηλεκτρονικό και έντυπο περιοδικό "Ρεσάλτο" - επίσης της πατριωτικής αριστεράς - το οποίο αρθρογραφεί τα τελευταία χρόνια για τον εθνομηδενισμό σε σχέση με τη Νέα Τάξη, αλλά και την εξυπηρέτησή του από την ακραία διεθνιστική αριστερά και τη νεοφιλελεύθερη δεξιά (με τις υπόγειες ιδεολογικές συγκλίσεις τους, που ήμουν από τους πρώτους που είπα και έγραψα-δημοσίευσα).   

Το περιοδικό "νέος Ερμής ο Λόγιος" προσθέτει ακόμη μια οργανωμένη φωνή στην πατριωτική αριστερά, ενώ η φωνή του Γιώργου Καραμπελιά συνεχίζει να στοιχίζεται (όχι ως οργανωμένη συμπαράταξη) με αυτή του Κώστα Ζουράρι, του Βάσσου Λυσσαρίδη στην Κύπρο και άλλων, λίγων μα εκλεκτών, του συγκεκριμένου ευρύτερου χώρου της πατριωτικής αριστεράς-κεντροαριστεράς.

ΝΑΙ σε Λαϊκή Δεξιά και Πατριωτική Αριστερά. ΟΧΙ σε Διεθνιστική Αριστερά και Νεοφιλελεύθερη Δεξιά, τους πιο χρήσιμους πολιτικούς χώρους για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων σε κάθε χώρα... Αποκωδικοποιήστε τον ιδεολογικό χάρτη όπως αυτός έχει σχηματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και βρείτε ποια κόμματα εμπεριέχουν και εκφράζουν εν μέρει ή στο σύνολό τους τις παραπάνω ιδεολογικές τάσεις. Και αντίστοιχα ενισχύστε τα, ή απορρίψτε τα. Και πάντως ενισχύστε τις πατριωτικές προσπάθειες που δεν ανήκουν σε κόμματα, είτε αυτές προέρχονται από την πατριωτική αριστερά, είτε από την λαϊκή δεξιά. Ή ακόμη και αυτές τις προσπάθειες που δεν έχουν καθορίσει απόλυτα την ιδεολογική τους προσέγγιση (είτε διότι δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν), αλλά δεν είναι βέβαια ακραίες. Η Ελλάδα και το έθνος μας χρειάζονται όλους σε αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες - σε πολλά επίπεδα - εποχές. Αναζήτηση γνώσης, Ενημέρωση, Επεξεργασία σκέψης, Εθνική Συνείδηση, Εγρήγορση και Δραστηριοποίηση και όλα θα πάνε καλύτερα. Ψηλά το κεφάλι συνέλληνες και τα μάτια σας ανοιχτά. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας. Στους νεκρούς προγόνους μας και στους αγέννητους απογόνους. Στις επόμενες γενιές. Στην Ελλάδα που σκυλεύεται αυτή την περίοδο. Στην Ελλάδα που αξίζουμε και που μέχρι τώρα μόνο ονειρευόμαστε. Να είστε πάντα γεροί.

Θανάσης Γκόρδης


Εκδήλωση - Παρουσίαση του περιοδικού νέος Ερμής ο Λόγιος
 
Απέναντι στην παγκοσμιοποίηση,
τον μεταπρατισμό, τον εθνομηδενισμό:
Ένας ελληνικός Διαφωτισμός είναι εφικτός
 
Με αυτόν τον τίτλο, η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού διοργανώνει την πρώτη εκδήλωση από την ίδρυσή της, παρουσιάζοντας το πρώτο τεύχος του νέου επιστημονικού περιοδικού νέος Ερμής ο Λόγιος.  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Παλαιά Βουλή (Σταδίου 13), στις 14 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 19:00. Ομιλητές της εκδήλωσης είναι η φιλόλογος Παναγιώτα Βάσση, ο συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς, ο καθηγητής Βασίλης Καραποστόλης, ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης και ο ζωγράφος Σωτήρης Σόρογκας. Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης.
 
Στην εκδήλωση αυτή η Ε.Μ.Ε.Π. θα παρουσιάσει τους στόχους και την λειτουργία της. Προτίθεται να αναλάβει ένα συστηματικό έργο σε τομείς όπως η ιστορία, η γλώσσα, ο λαϊκός και λόγιος πολιτισμός, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η σχέση με άλλους πολιτισμούς, με στόχο να οργανώνει ημερίδες, συνέδρια και συναντήσεις, να παρεμβαίνει στο διαδίκτυο και τον Τύπο.
 
Στα πλαίσια αυτά, η Ε.Μ.Ε.Π. προχώρησε στην έκδοση του νέου Λόγιου Ερμή, ενός τετραμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού, στον χώρο της ιστορίας, των ανθρωπιστικών σπουδών και της τέχνης. Στόχος του περιοδικού είναι να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην επέλαση του εθνομηδενισμού και της παγκοσμιοποίησης στους κόλπους της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας.
 
Το εγχείρημα αυτό έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή, όπου η κατεστημένη διανόηση προσπαθεί με κάθε τρόπο (από τα πανεπιστήμια μέχρι τις τηλεοπτικές σειρές) να επιβάλλει στον ελληνικό λαό όλες τις ανιστόρητες θεωρίες της για το ελληνικό έθνος, την δήθεν «φαντασιακή κατασκευή» του και την ωραιοποίηση της Τουρκοκρατίας και της Φραγκοκρατίας. Προφανής στόχος η κάμψη του πατριωτικού και αντιστασιακού φρονήματος των Ελλήνων, απαραίτητη προϋπόθεση για την εκ νέου υποταγή τους.
 
 
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 37, 106 77 Αθήνα, τηλ.: 210 3826319 fax: 210 3839930,
email: info@emep.gr, www.emep.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου