15 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟΥ - Μας ήρθε η πλατφόρμα της Noble



Οι διαδικασίες σταθεροποίησης του γεωτρύπανου υπολογίζεται να κρατήσουν δύο με τρεις μέρες, ενώ αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και πιθανό τη Δευτέρα αναμένεται να είναι έτοιμη η Noble για την έναρξη της πρώτης γεώτρησης στο οικόπεδο «Αφροδίτη».
Έφθασε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί πλατφόρμα της εταιρείας Noble Energy International (Ηomer Ferrington) στο σημείο της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου θα πραγματοποιηθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο. Οι διαδικασίες σταθεροποίησης του γεωτρύπανου υπολογίζεται να κρατήσουν δύο με τρεις μέρες, ενώ αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και πιθανό τη Δευτέρα αναμένεται να είναι έτοιμη η Noble για την έναρξη της πρώτης γεώτρησης στο οικόπεδο «Αφροδίτη». Από την ημέρα έναρξης των εργασιών υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν από 70 έως 90 μέρες για ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται συνεχείς αναλύσεις δειγμάτων, ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα για το απόθεμα του κοιτάσματος και την ποιότητα του φυσικού αερίου.

Βέβαιη η αντίδραση
Χθες πάντως η Τουρκία κατέστησε για άλλη μία φορά σαφές ότι θα αντιδράσει στις έρευνες πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είπε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι (αρμόδιος πλέον για θέματα Κυπριακού), ο οποίος, στο πλαίσιο επίσκεψής του στα κατεχόμενα, κάλεσε την Κυπριακή Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις έρευνές της και υπογράμμισε ότι η Τουρκία παρακολουθεί τα πάντα.

Η πρώτη επίσημη τουρκική αντίδραση στην ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήρθε χθες από τον Εγκεμέν Μπαγίς. «Όλοι έχουν την ελευθερία να κάνουν έρευνες στα δικά τους χωρικά ύδατα. Εάν όμως υπάρχει μια περιοχή που αμφισβητείται, που δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και δεν είναι καθαρό σε ποιας χώρας την κυριαρχία βρίσκεται, εάν είναι περιοχή για την οποία το διεθνές δίκαιο δεν είναι καθαρό, ασφαλώς η Τουρκία θα διαφυλάξει τα εθνικά της συμφέροντα», είπε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, η θέση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα είναι καθαρή. «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορεί να υπάρχει πρόθεση, πρωτοβουλία και προσπάθεια, αλλά γνωρίζουν καλά αυτοί που προσπάθησαν κάτι ανάλογο στο παρελθόν την αντίδραση της Τουρκίας», ανέφερε, αφήνοντας να νοηθεί ότι η Άγκυρα θα αντιδράσει.

«Δεν τους αφήνουμε»
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, αναχωρώντας χθες για τα κατεχόμενα είπε ότι οι δραστηριότητες των Ε/Κ στη Μεσόγειο «εγκυμονούν κινδύνους», και κάλεσε την Κυπριακή Κυβέρνηση να τις εγκαταλείψει. «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να πάρει κάθε μέτρο που χρειάζεται για να προστατεύσει την ευημερία των Τ/Κ. Θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στους Τ/Κ αδελφούς μας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεν θα τους αφήσουμε ποτέ μόνους», τόνισε, ενώ υπέδειξε ότι η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι ιδιωτικός χώρος κανενός. «Η Τουρκία λαμβάνει μέτρα στην περιοχή τόσο για την ασφάλεια, όσο και για την οικονομική αξιοποίηση της περιοχής», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας με νόημα πως «παρακολουθούμε τα πάντα».

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να συμβάλλει στην παρούσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων», επισημαίνοντας πως, αν υπάρξει λύση μέχρι το τέλος του έτους, τότε το νέο συνεταιρικό κράτος θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο μισό του 2012 και θα δημιουργηθεί μια νέα εποικοδομητική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων και των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου