7 Οκτωβρίου 2015

Νίκος Εγγονόπουλους: "Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι πεθαίνοντας θα πάψω να έχω την ελληνική ιθαγένεια, να είμαι Έλλην"!

Υπήρξε λάτρης του ελληνικού πνεύματος και υπερήφανος που ήταν Έλλην. Πόσοι σημερινοί εικαστικοί νοιώθουν υπερήφανοι για την καταγωγή τους;


Υπερρεαλισμός
"Ο υπερρεαλισμός, η εισαγωγή του παράλογου στην ζωή μας είναι αίτημα παλαιό. Επιστροφή στον Εμπεδοκλή, στον Παρμενίδη και όχι στον ορθολογισμό. Ο Καρτέσιος με το "σκέπτομαι άρα υπάρχω" μάρανε όλη την ανθρωπότητα. Ο δικός μας ο Σολωμός είναι ο πρώτος μεγάλος υπερρεαλιστής, ο πρώτος που έκανε άνοιγμα στο παράλογο και την τρέλα. Η ζωή είναι μία τρέλα, μία χαρά. Όταν καμμία φορά θέλουμε να δείξουμε την πληρότητα της ψυχής μας, λέμε "θα τρελαθώ". Όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο που έχουμε καιρό να τον δούμε ή όταν είμαστε ερωτευμένοι λέμε "θα τρελαθώ". Αυτό είναι υπερρεαλισμός." 

Μήπως πρέπει ο σημερινός Έλλην να γίνει υπερρεαλιστής; Μήπως ο Σολωμός μπορεί να δώσει απαντήσεις σήμερα στον ανεπανάληπτο ραγιαδισμό μας και στην άνευ προηγουμένου επέλαση των λαθροεισβολέων; Μήπως πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να είμαστε ρεαλιστές (όπως μας ζητούν επανειλημμένως τα δημοσιογραφικά μέσα) και να κάνουμε την επανάστασή μας απέναντι στους νεοφιλελεύθερους νεοταξίτες; 

Για τους αρχιτέκτονες
"Ερωτ.: Τί μάθανε από σας οι μαθητές σας;
Απαντ.: Να σας πω ένα μυστικό; Τίποτα. Κοιτάξτε την Αθήνα γύρω σας. Είναι ένας εφιάλτης ασχήμιας. Όλοι οι σημερινοί αρχιτέκτονες, φημισμένοι και μη, υπήρξαν μαθητές μου."

Έλλην
"Σήμερα (1981) κινδυνεύουμε να μας πνίξει η μετριότητα, μία μετριότητα επιθετική με αξιώσεις που ανέρχεται. Όλα είναι μέτρια.
Όσον αφορά εμένα, δεν είναι ο θάνατος που με στενοχωρεί, είναι που πεθαίνοντας θα πάψω να έχω την ελληνική ιθαγένεια, να είμαι Έλλην. Και βέβαια δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία πως οι άγγελοι στον παράδεισο μιλούν ελληνικά"!

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ο Νίκος Εγγονόπουλος θα χαρακτηριζόταν φασίστας, ρατσιστής, μισαλλόδοξος και όλα τα συναφή.

Έλληνα μη τους κάνεις την χάρη να γίνεις ένα τιποτένιο σκουλήκι. Έχουμε συμμάχους όλους τους μεγάλους προγόνους, από το μακρινό χθες μέχρι το σήμερα, είμαστε πολλοί και μας ευλογούν οι γεννήτορές μας. Επαναστάτησε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου